Nu toate deșerturile sunt pline de nisip

publicat de Florin Mitrea
229 vizualizări
Oază în Deșertul Sahara

Plin de nisip, uscat și fierbinte. Acestea sunt cuvintele folosite în mod obișnuit pentru a descrie un deșert. Însă dunele fără sfârșit și bătute de vânt reprezintă doar un mic procent din deșerturile de pe planeta noastră. De fapt, un deșert este un loc în care cad foarte puține precipitații.

Deșerturile subtropicale, așa cum este Sahara, sunt ceea ce își imaginează oamenii atunci când se gândesc la un deșert. Dar, pe lângă dune, Sahara are și platouri stâncoase. În timpul verii, temperatura din Sahara poate depăși 50 de grade Celsius, ceea ce îl face unul dintre cele mai fierbinți deșerturi de pe Pământ.

În ciuda acestor temperaturi, Deșertul Sahara găzduiește arbori de măslin, antilope, jerboa (o specie de rozătoare), scorpioni, șacali și hiene. În Sahara trăiesc, de asemenea, și oameni, câteva orașe majore fiind localizate aici, inclusiv Cairo din Egipt, Tripoli din Libia și Timbuktu din Mali. Având o suprafață de 9,4 milioane de kilometri pătrați, Sahara este cel mai mare deșert fierbinte de pe glob.

Cel mai mare deșert de pe Pământ este Antarctica, având o întindere de 14,2 milioane de kilometri pătrați. Antarctica este și cel mai rece deșert de pe planetă, fiind chiar mai rece decât celălalt deșert polar – Arctica. Formată predominant din câmpii înghețate, Antarctica atinge temperaturi de -89 de grade Celsius. Gheața care acoperă regiunea are o grosime medie de 2,45 km.

Aproape că nu există vegetație în Antarctica, deci animalele care trăiesc aici sunt carnivore, cum este cazul pinguinilor, albatroșilor, focilor și balenelor. Apele din jurul Antarcticii abundă de animale marine, precum peștii, krillii și bureții de mare.

Așadar, cum este posibil ca atât Sahara, cât și Antarctica să fie ambele deșerturi? Motivul este acela că în ambele regiuni cad foarte puține precipitații în decursul unui an, de obicei în jur de 25 cm sau mai puțin. Aceasta face din cele două regiuni locuri în care planetelor și animalelor le este foarte dificil să trăiască.

În ambele deșerturi au fost descoperite fosile care sugerează că ele au fost altfel cândva. Pe baza acestor dovezi fosile, Sahara și Antarctica par să fi găzduit numeroase plante și animale în trecut.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii