Ce sunt pădurile temperate și unde se întâlnesc acestea?

publicat de Florin Mitrea
283 vizualizări
Pădure de foioase toamna

Pădurile temperate sunt pădurile întâlnite în climatele moderate dintre tropice și regiunile boreale din emisfera nordică și emisfera sudică. Ele pot fi, de asemenea, numite „păduri cu patru sezoane”, deoarece climatele de la latitudini medii care le adăpostesc tind să aibă patru anotimpuri distincte. 

O mare diversitate de tipuri diferite de păduri alcătuiesc această categorie largă, de la pădurile de foioase temperate larg răspândite până la pădurile de pin și pădurile tropicale temperate relativ restrânse din punct de vedere geografic.

Localizare și climat

Pădurile temperate sunt răspândite în zone întinse din America de Nord și Eurasia, precum și porțiuni mai mici din emisfera sudică. Pădurile de foioase, tipul „principal” de pădure temperată, ating cea mai mare întindere în estul Statelor Unite și Canada, Europa, China, Japonia și vestul Rusiei. 

Din punct de vedere climatic, pădurile temperate au tendința de a beneficia sezoane de creștere destul de lungi și cantități decente de precipitații, care pot fi răspândite destul de uniform pe parcursul anului sau concentrate într-un anumit sezon; foioasele, care își pierd frunzele iarna, domină majoritatea pădurilor temperate majore. 

Pe de altă parte, pădurile temperate mai uscate din, de exemplu, vestul Americii de Nord pot avea pini veșnic verzi și alte conifere tolerante la secetă. 

Pădurile tropicale temperate, dintre care două treimi se află în regiunea Pacific Northewest a Americii de Nord, beneficiază de un climat mai blând, mai umed, adesea cu influențe maritime, decât alte păduri temperate; pădurile din Pacific Northwest sunt unice prin dominația coniferelor asupra arborilor de esență tare.

Sezoanele din pădurile de foioase

În timpul iernii, o pădure de foioase pare moartă, deoarece frunzele au căzut de pe majoritatea copacilor. Fauna sălbatică din aceste păduri poate îndura iarna sau poate migra către zone cu climă mai caldă. 

Primăvara are loc renașterea, odată cu înfrunzirea arborilor și proliferarea arbuștilor și a plantelor cu flori. 

Pe măsură ce zilele încep să se scurteze și temperaturile scad în toamnă, frunzele copacilor de foioase își schimbă culoarea și încep să cadă, în timp ce animalele încep să stocheze hrana pentru iarnă și/sau să acumuleze grăsime corporală pentru a supraviețui în timpul iernii sau pentru cerințele energetice din timpul migrației.

Plantele din pădurile temperate

Solurile multor păduri temperate sunt fertile și susțin o bogată diversitate de arbori. Pădurile de foioase prezintă adesea specii precum arțarii, stejarii, ulmul și mesteacănul. Coniferele  și cucutele pot juca un rol minoritar în aceste comunități dominate de lemn de esență tare, dar, din nou, acești copaci cu frunze în formă de ace pot forma, de asemenea, o majoritate în anumite ecosisteme temperate, cum ar fi pădurea tropicală temperată din America de Nord și pădurile de pini din America de Nord. 

O sub-varietate de pădure temperată găsită în așa-numitele climate mediteraneene prezintă în mod obișnuit copaci veșnic verzi, cum ar fi „stejarii vii” din California și părți din sudul Europei și eucaliptul din Australia. Mușchii, ferigile și arbuștii sunt comune în multe păduri temperate.

Animalele din pădurile temperate

Cu clima lor moderată și o gamă bogată de resurse alimentare, pădurile temperate tind să susțină o mare diversitate de faună sălbatică. Koala, oposumul și alte marsupiale cutreieră pădurile  australiene, în timp ce în ecosistemele nord-americane și eurasiatice căprioarele, urșii, vulpile, lupii, veverițele și iepurii sunt locuitori obișnuiți. Pădurea temperată din China găzduiește panda uriași și roșii, care mănâncă mai ales bambus. Multe păsări cântătoare migratoare cuibăresc în pădurile temperate, profitând de bogăția lor în flori, fructe de pădure, semințe și insecte.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii