Ziua Mondială a Zonelor Umede 2024 – zonele umede și bunăstarea

publicat de Florin Mitrea
45 vizualizări
Ziua mondială a zonelor umede - zonele umede și bunăstarea

În fiecare zi de 2 februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede adună laolaltă oamenii din întreaga lume pentru a sărbători valoarea și frumusețea zonelor umede de pe tot globul. Evenimentul cheamă națiunile, dar și pe fiecare dintre noi, pentru a acționa în numele acestor medii naturale extrem de productive, a căror existență este întrețesută cu a noastră.

Pe 2 februarie 1971, a fost adoptată Convenția Zonelor Umede (Convenția Ramsar) sub forma unui trata internațional. Convenția a fost primul acord global de mediu și rămâne singurul devotat unui ecosistem specific – zonele umede. În prezent, Convenția a fost ratificată de 172 de națiuni, care sunt părți contractante. Secretariatul Convenției organizează în fiecare an, începând din 1997, campania de conștientizare numită Ziua Mondiala a Zonelor Umede.

Zonele umede sunt esențiale pentru viața omului. Aceste ecosisteme ne oferă servicii vitale, de care depinde bunăstarea noastră, așa cum sunt filtrarea apei, asigurarea hranei, susținerea biodiversității, atenuarea schimbărilor climatice sau inspirația culturală. Cu toate acestea, zonele umede se numără printre cele mai amenințate ecosisteme ale Pământului și dispar de trei ori mai repede decât pădurile.

Ziua Mondială a Zonelor Umede este un efort cuprinzător pentru a strânge laolaltă oamenii și națiunile de peste tot în numele acestor prețioase habitate.

Ziua Mondială a Zonelor Umede este o oportunitate pentru toate națiunile și toți oamenii de a răspândi conștientizarea, aprecierea și programele ce țin de zonele umede.

Zonele umede și bunăstarea

Campania din acest an scoate în evidență cât de mult sunt interconectate viața omului și zonele umede. Mai mult, tema anului 2024 subliniază modul în care toate aspectele bunăstării umane sunt legate de sănătatea zonelor umede din lume. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să fie conștient de valoarea acestor ecosisteme și să le îngrijească. Fiecare zone umedă contează, la fel ca fiecare efort!

Zonele umede sunt ecosisteme esențiale și diverse, în care apa este principalul factor care controlează mediul, viața animalelor și viața plantelor. Ele pot fi de apă sărată sau de apă dulce, continentale sau de coastă, naturale sau create de om, permanente sau temporare, statice sau curgătoare. În prezent, zonele umede acoperă circa 6% din suprafața Pământului.

Zonele umede de apă dulce includ râurile, lacurile, iazurile, bălțile, turbăriile, mlaștinile și câmpiile inundabile. Zonele umede de apă sărată includ estuarele, mlaștinile de apă sărată, țărmurile inundabile (în timpul mareelor), mangrovele, lagunele și recifele de corali. Zonele umede create de om includ iazurile, orezăriile, lacurile artificiale, salinele.

Mesajele campaniei din acest an

Mesajul din spatele campaniei din acest an este faptul că bunăstarea omului este irevocabile legată de starea zonelor umede din lume. Suntem dependenți de aceste ecosisteme pline de viață. Însă ele trebuie să fie sănătoase pentru a ne putea oferi apă și hrană, a susține biodiversitatea, a ne proteja de efectele vremii extreme și a atenua schimbările climatice.

Ziua Mondială a Zonelor Umede din acest an transmite trei mesaje principale:

  • investirea în utilizarea sustenabilă a zonelor umede înseamnă investirea în viitorul umanității;
  • zonele umede pot oferi orașelor și locuitorilor acestora beneficii economice, sociale și culturale multiple, care contribuie la bunăstarea omului;
  • refacerea zonelor umede este esențială pentru a depăși criza climatică și a biodiversității și pentru atingerea obiectivelor dezvoltării sustenabile în beneficiul tuturor oamenilor.

Oamenii distrug zonele umede. Aproximativ 35% dintre acestea au dispărut după 1970. Acelea care au mai rămas dispar de trei ori mai repede decât pădurile. Drept rezultat, declinul speciilor este la cotele cele mai ridicate din istoria umanității, iar ritmul se accelerează – speciile din zonele umede fiind cele mai afectate.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii