Tipuri de biom forestier și importanța pădurii pentru biodiversitate

publicat de Florin Mitrea
114 vizualizări
Pădure în timpul verii

Termenul „pădure” descrie, în linii mari, o zonă cu un număr mare de arbori. Există trei tipuri generale de pădure: temperată, tropicală și boreală. Experții că pădurile acoperă aproximativ o treime din suprafața Pământului.

Pădurile temperate se găsesc în estul Americii de Nord și în Eurasia. Temperaturile pădurilor temperate variază de-a lungul anului datorită celor patru anotimpuri distincte întâlnite la aceste latitudini. Precipitațiile sunt abundente și determină formarea unui sol fertil, care este capabil să susțină o floră diversă, formată din specii cum ar fi arțarul, stejarul și mesteacănul. Căprioarele, veverițele și urșii sunt doar câteva exemple de faună care se adăpostește în pădurile temperate.

Pădurile tropicale sunt întâlnite în zonele din apropierea ecuatorului, cum sunt Asia de Sud-Est, Africa sub-sahariană și America Centrală. Temperaturile din pădurile tropicale variază între 20 și 31°C. Pădurile tropicale umede sunt simbolul biodiversităţii. Printre animale întâlnite aici se numără vulturul-harpie (Harpia harpyja) – o pasăre mare prădătoare, aflată pe cale de dispariție -, care a devenit rară în America Centrală și de Sud, în mare parte din cauza pierderii habitatului.

Bonobo (Pan paniscus), o specie de maimuță care trăiește în pădurile tropicale din Republica Democratică Congo din Africa, este, de asemenea, pe cale de dispariție. Defrișările și braconajul au determinat scăderea populațiilor acestei specii.

Pădurile de mangrove tropicale, caracterizate prin arbori și arbuști care cresc în ape sărate sau salmastre, se găsesc la tropice și subtropice. Pădurea de mangrove roșie de pe insula panameză Escudo de Veragua găzduiește leneșul-pigmeu cu trei degete (Bradypus pygmaeus), specie în pericol critic de dispariție.

Al treilea tip de pădure este pădurea boreală, cunoscută și sub numele de taiga. Pădurile boreale, unul dintre cei mai mari biomuri terestre din lume, se găsesc în Siberia, Scandinavia și America de Nord (Alaska și Canada). Pădurile boreale au un rol semnificativ în eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă. Temperaturile din pădurile boreale sunt, în medie, sub limita de îngheț. Coniferele (molidul, bradul și pinii) sunt speciile predominante de plante cu frunze în formă de ace din pădurile boreale. Elanul și căprioarele sunt doar câteva exemple de mamifere erbivore mari din acest mediu. Majoritatea păsărilor originare din taiga migrează pentru a găsi condiții mai calde în timpul iernilor aspre din aceste regiuni.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign