Ce este Ziua Mondială a Zonelor Umede?
Ziua Mondială a Zonelor Umede reprezintă o campanie de conștientizare desfășurată în fiecare an în ziua de 2 februarie pentru a sublinia valoarea zonelor umede. Ziua marchează, de asemenea, aniversarea Convenției privind Zonele Umede, un tratat interguvernamental adoptat în anul 1971 și care a fost semnat de 172 de țări.
Ziua Mondială a Zonelor Umede își propune să crească nivelul de conștientizare publică privind beneficiile aduse de zonele umede oamenilor și planetei și să promoveze acțiuni care să ducă la conservarea, utilizarea cu măsură și refacerea acestora.
Ce este o zonă umedă?
O zonă umedă este un teren saturat sau acoperit cu apă, fie permanent, fie sezonier. Zonele umede din interiorul continentelor includ mlaștinile, turbăriile, lacurile, râurile, câmpiile inundate, în timp ce zonele umede de coastă includ mlaștinile sărate, estuarele, mangrovele, lagunele și chiar recifele de corali. Iazurile pentru pescuit și orezăriile sunt zone umede create de om.
Zonele umede oferă oamenilor servicii esențiale, de la furnizarea și filtrarea apei, până la protejarea în fața furtunilor și inundațiilor, susținerea biodiversități și stocarea carbonului. Peste 35% dintre zonele umede au fost degradate sau pierdute după anul 1970, iar această pierdere se accelerează.
Tema anului 2023: refacerea zonelor umede
Tema din acest an subliniază nevoia urgentă de prioritizare a refacerii zonelor umede și îndeamnă oamenii să întreprindă acțiuni pentru restaurarea zonelor umede degradate.
Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile. Inversarea acestei tendințe este critică.
Ideea centrală a campaniei de conștientizare este faptul că acțiunile noastre au un impact; chiar și acțiunile de mică anvergură pot avea efecte în cascadă.
Iată șapte exemple de bune practici în refacerea zonelor umede:
- luarea în considerare a multitudinii serviciilor naturale furnizate de zonele umede și restaurarea tuturor acestor beneficii, nu doar a unei părți a acestora;
- crearea unui ecosistem de zonă umedă care se poate autoîntreține;
- integrarea comunităților și industriilor locale în timpul planificării și implementării;
- identificarea cauzelor degradării și reducerea sau eliminarea acestora;
- curățarea zonei degradate;
- restaurarea vegetației și faunei sălbatice și înlăturarea speciilor invazive;
- restricționarea accesului în sit și crearea de zone specifice pentru oameni și animale.
Iată șapte beneficii-cheie aduse de refacerea zonelor umede:
- creșterea biodiversității;
- refacerea și filtrarea rezervei de apă;
- protecție îmbunătățită față de inundații și furtuni;
- îmbunătățirea nivelului de trai la nivel local;
- creșterea posibilităților de petrecere a timpului liber;
- creșterea stocării carbonului.
Cum ne putem implica?
Fiecare dintre noi poate face alegeri care să minimizeze pierderea și degradarea zonelor umede și să maximizeze conștientizarea nevoii urgente de refacere a acestora. Iată câteva idei:
- să învățăm mai multe despre zonele umede, despre valoarea lor pentru oameni și planetă și să fim conștienți de amenințările majore la adresa acestor ecosisteme, așa cum sunt apele uzate, poluarea cu deșeuri și chimicale și speciile invazive;
- să facem alegeri prietenoase cu ecosistemele umede: să utilizăm apa cu măsură, să adoptăm o dietă cu mai puțin impact asupra mediului, să evităm utilizarea de produse toxice care se pot scurge în zonele umede și să nu aruncăm gunoaie în zonele umede;
- să utilizăm rețelele sociale pentru a spori conștientizarea privind importanța zonelor umede și nevoia urgentă de restaurare a acestora.
Sursa: Worldwetlandsday.org