Să clasificăm cele șapte continente după mărime

publicat de Florin Mitrea
7,5K vizualizări
Globul pământesc

Apa acoperă aproximativ 71% din suprafața Pământului. Restul suprafeței este ocupată de uscat – continente și insule. Înainte de formarea celor șapte continente din zilele noastre, întreg uscatul de pe planeta noastră forma un singur supercontinent denumit Pangea.

Milioanele de ani de activitate tectonică au dus la fragmentarea Pangeei și la formarea câtorva diviziuni de pământ care s-au transformat în cele șapte continente: Asia, Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Antarctica și Australia.

Potrivit National Geographic, poziția acestor continente pe glob se află într-o continuă schimbare.

Care este cel mai mic continent?

Localizată în emisfera sudică, Australia este cel mai mic dintre cele șapte continente, având o suprafață de peste 8 milioane de kilometri pătrați, potrivit National Geographic.

Australia este atât o țară, cât și un continent în sine. Ea este slab populată, având puțin peste 25 de milioane de locuitori, potrivit celui mai recent recensământ. Numai Antarctica are o populație mai mică decât cea a Australiei.

Australia este uneori denumită Oceania, care include Australia, Noua Zeelandă, Melanezia, Micronezia, Polinezia și alte insule mici din centrul și sudul Oceanului Pacific. Cu toate acestea, continentul australian include doar Australia, Noua Zeelandă și Papua Noua Guinee.

Care sunt cele mai mici trei continente?

După Australia, cel mai mic continent ca suprafață este Europa. Deși Europa conține doar 7% din uscatul planetei, ea are o populație mai mult decât dublă decât cea a Americii de Sud, potrivit National Geographic. De asemenea, Europă este formată din peste 40 de țări și este mărginită de ape pe toate părțile: Oceanul Arctic la nord, Oceanul Atlantic la vest, Marea Caspică la sud-este și Marea Mediterană și Marea Neagră la sud.

După Europa, Antarctica este al treilea cel mai mic continent. Deoarece este locul cel mai rece de pe Pământ, Antarctica nu are o populație permanentă, iar pe acest continent nu se desfășoară activități agricole. Antarctica nu are țări și este utilizată predominant în scopuri de cercetare științifică. Diferite țări și-au construit stații de cercetare pe Antarctica, pentru a studia caracteristicile geologice, meteorologice și oceanografice ale Pământului.

Cele șapte continente clasificate după mărime

În funcție de suprafața uscatului, iată cele șapte continente enumerate în ordine crescătoare:

  1. Australia (aproximativ 8 milioane de kilometri pătrați).
  2. Europa (aproximativ 10 milioane de kilometri pătrați).
  3. Antarctica (aproximativ 14,2 milioane de kilometri pătrați).
  4. America de Sud (aproximativ 17,8 milioane de kilometri pătrați).
  5. America de Nord (aproximativ 24,7 milioane de kilometri pătrați).
  6. Africa (aproximativ 30,3 milioane de kilometri pătrați).
  7. Asia (aproximativ 44,5 milioane de kilometri pătrați).

În funcție de numărul populației, iată cele șapte continente enumerate în ordine crescătoare:

  • Asia.
  • Africa.
  • Europa.
  • America de Sud.
  • America de Nord.
  • Australia.
  • Antarctica.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii