Grizzly, ursul brun de pe continentul nord-american

publicat de Florin Mitrea
1,5K vizualizări
Ursul grizzly

Ursul grizzly este o specie de urs brun care trăiește în America de Nord. Numele de ”urs grizzly” este acordat, de obicei, membrilor subspeciei Ursus arctos horribilis, însă clasificarea științifică a urșilor bruni americani încă nu a fost stabilită definitiv.

Urșii grizzly și-au căpătat numele după blana lor cu aspect încărunțit (”glizzled”, în limba engleză), care prezintă șuvițe de păr de culoare gri sau argintie. Cu toate acestea, unii oameni cred că termenul ”grizzly” provine de la cuvântul ”grisly”, care înseamnă a provoca groază. În ciuda dimensiunii și aspectului lor impunător, urșii grizzly rareori atacă omul.

Urșii grizzly și urșii bruni sunt la fel?

Urșii bruni (Ursus arctos) sunt cei mai răspândiți urși din lume și pot fi găsiți în America de Nord, Europa și nordul Asiei, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Urșii bruni din america de Nord sunt împărțiți în două grupuri: urșii grizzly și urșii Kodiak (Ursus arctos middendorffi). În timp ce urșii Kodiak se găsesc doar în Arhipelagul Kodiak din Alaska, urșii grizzly trăiesc în areale din restul continentului nord-american. Acestea includ partea continentală a Alaskăi, alte trei state din S.U.A. și Canada.

Urșii grizzly pot fi grupați în subspecia Ursus arctos horribilis, însă unele surse recunosc mai multe subspecii. De exemplu, Sistemul Integrat de Informații Taxonomice (ITIS) recunoaște opt subspecii de urs brun în America de Nord, inclusiv urșii grizzly dispăruți din California (Ursus arctos californicus). Acești urși au trăit în California până în anii 1920, atunci când oamenii au cauzat dispariția lor.

Termenul de ”urs grizzly” este o denumire populară, nu una științifică, deci el nu corespunde unei anumite subspecii.

Cum arată urșii grizzly?

Urșii grizzly ajung, de obicei, până la 0,9-1,5 m înălțime atunci când stau pe patru picioare și pot ajunge la 2,7 m atunci când stau în poziție bipedă (ridicați pe picioarele din spate). Masculii sunt mai grei decât femelele și cântăresc până la 390 kg, în timp ce femelele pot atinge 205 kg. Grizzly sunt mai mici decât urșii Kodiak și urșii polari, care pot ajunge până la 3 m în înălțime.

Culoarea blănii urșilor grizzly variază de la blond la negru, ceea ce înseamnă că nu este o modalitate de a deosebi urșii grizzly de urșii negri americani (Ursus americanus), care sunt, de obicei, mai mici și mai închiși la culoare, dar nu întotdeauna.

O metodă mai de întredere pentru a deosebi urșii grizzly de urșii negri este forma corpului și a urmelor. Toți urșii bruni, inclusiv urșii grizzly, prezintă o cocoașă pronunțată în zona umărului, care este mai înaltă decât crupa lor. Urșilor negri le lipsește cocoașa, iar crupa lor este mai înaltă decât umerii. În plus, urșii grizzly au fața de forma unei farfurii și urechile scurte și rotunde, în timp ce urșii negri au fața dreaptă și urechile mai lungi și mai ovale. Urșii bruni au, de asemenea, gheare mai lungi și mai drepte, care se evidențiază mai des în urmele lăsate pe sol decât în cazul urșilor negri.

Ursul grizzly este periculos?

De obicei, ursul grizzly evită oamenii, cu excepția cazului în care îi percep ca pe o amenințare pentru pui, hrană sau teritoriu. Totuși, uneori urșii pot ataca și ucide oamenii. Începând din anul 1900, urșii bruni au omorât 84 de oameni în S.U.A. și Canada, în timp ce urșii negri și urșii polari au omorât 78, respectiv 11 oameni în aceeași perioadă.

Se recomandă oamenilor să păstreze distanța față de urși, să se facă vizibili atunci când se află în mediul natural al urșilor și să evite să-i ia prin surprindere. Comportamentul urșilor este imprevizibil și nu există o strategie pentru a face față atacurilor urșilor care să funcționeze în orice situație.

Unde trăiesc urșii grizzly?

Marea majoritate a urșilor bruni din America de Nord, care include cea mai mare parte a urșilor grizzly, trăiesc în Alaska. Aici trăiește o populație de urs brun estimată la 30.000 de indivizi, adică 95% din populația totală. Urșii grizzly mai trăiesc în Canada și statele Washington, Idaho, Montana și Wyoming din S.U.A.

Ursul grizzly este un mamifer adaptabil și ocupă habitate diferite din arealul său, inclusiv zone de coastă, păduri de amestec și conifere, pășuni, păduri montane și tundră arctică. Un urs individual ocupă un teritoriu de 130-390 km pătrați, în cazul femelelor, și de până la 1.555 km pătrați, în cazul masculilor, iar teritoriile lor se pot suprapune.

Urșii grizzly sunt animale solitare, dar uneori pot interacționa unii cu alții. Atunci când urșii se scarpină de trunchiurile copacilor, ei nu încearcă să scape de o mâncărime insuportabilă, ci să comunice prin miros. Ei folosesc, de asemenea, urina pentru a-și marca teritoriul și comunică prin intermediul sunetelor și mișcărilor.

Grizzly pot fi diurni (activi în timpul zilei) sau nocturni (activi în timpul nopții), dar își pot modifica obiceiurile comportamentale dacă sunt perturbați de oameni. Un studiu din 2013 asupra urșilor din Parcul Național Yellowstone, publicat în Journal of Mammology, a constatat că perioada de vârf a activității urșilor grizzly a variat de la mijlocul zilei până seara, în funcție de sezon, ceea ce sugerează că ei își pot modifica activitatea și în funcție de disponibilitatea hranei.

Cu ce se hrănesc urșii grizzly?

Urșii grizzly sunt omnivori, ceea ce înseamnă că ei se hrănesc atât cu vegetale, cât și cu carne. Dieta unui urs grizzly poate consta din fructe, alune, frunze, rădăcini sau animale, de la insecte până la ungulate mari, cum este elanul.

Un studiu din 2013 al urșilor din Yellowstone a descoperit că 70% dintre atacurile asupra vițeilor de elan au avut loc în amurg sau noaptea, când vițeii erau mai ușor de prins. Prin urmare, urșii erau nocturni în timpul sezonului fătărilor, de la sfârșitul primăverii până la începutul verii, după care deveneau diurni în timpul verii și începutul toamnei, când dieta lor se baza pe fructe de pădure, alune și rădăcini. Un studiu din 2006 privind dieta urșilor grizzly a constatat că aceștia mănâncă mai multă carne în zonele în care ungulatele și somonii se găsesc din abundență.

Urs grizzly

Un urs grizzly tânăr la vânătoarte de somoni. | Foto: JITZE COUPERUS/WIKIMEDIA COMMONS (CC BY 2.0)

În timpul verii și al toamnei, urșii grizzly consumă cât de multă hrană pot pentru a acumula rezervele de grăsime înainte de intrarea în hibernare în timpul iernii. Grizzly sunt săpători excelenți și își folosesc ghearele membrelor anterioare pentru a-și săpa vizuine în coastele dealurilor sau bârloguri în peșteri, sub stânci sau în scorburi.

În timpul hibernării, ritmul lor cardiac încetinește de la 70 de bătăi pe minut până la 10 bătăi pe minut; activitatea metabolică se reduce și ea. Timpul de hibernare variază în funcție de lungimea iernii, însă urșii pot rămâne în bârlog până la șapte luni, trăind din rezervele lor de grăsime.

Cum se reproduce ursul grizzly?

Sezonul de împerechere al ursului grizzly durează din mai până în iulie. În acestă perioadă, în interiorul femelelor încep să se dezvolte ouăle fertilizate, însă implantarea în uter este, de obicei, amânată până în noiembrie, atunci când femele se află în hibernare. După o perioadă de gestație de 6-8 săptămâni, o femelă dă naștere la 1-4 pui. Aceștia cântăresc între 340 g și 680 g și sunt îngrijiți de mama lor în bârlog. Mamele rămân cu puii lor cel puțin doi ani.

Majoritatea urșilor grizzly trăiesc până la 25 de ani în sălbăticie. Totuși, unii pot depăși și 30 de ani. În anul 2020, în regiunea Yellowstone a fost prins un mascul de urs grizzly cu vârsta de 34 de ani.

Urșii grizzly sunt amenințați?

IUCN nu consideră urșii bruni o specie amenințată, ei fiind clasificați drept specie nepericlitată. Totuși, această evaluare se referă la toți urșii bruni din întreaga lumi, nu doar la urșii grizzly din America de Nord.

Se estimează că au existat aproximativ 60.000 de urși grizzly răspândiți în ceea ce este acum vestul S.U.A., până când aceștia au fost anihilați în masă în anii 1800 de către coloniști, care au încercat să-i eradicheze. Mii de grizzly au fost împușcați, otrăviți sau prinși în capcane, iar până în anii 1930 arealul lor s-a redus la doar 2%.

Urșii grizzly au început se fie protejați din anul 1975 în cele 48 de state din partea continentală a S.U.A., uciderea lor fiind interzisă, cu excepția cazurilor de apărare. Vânătoarea de grizzly este legală, dar reglementată, în Alaska, unde vânătorilor autorizați le este permis să omoare urși cu anumite restricții, cum ar fi interzicerea împușcării femelelor cu pui.

Astăzi, în Alaska există aproximativ 31.000 de urși grizzly, în timp ce în partea continentală a S.U.A. și Canada există mai puțin de 1.500 de exemplare.

Sursa: Live Science.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii