La fel ca multe alte habitate naturale, zonele umede au fost sistematic distruse în ultimii 300 de ani. Bălțile, mlaștinile și turbăriile au dispărut de pe hărți și din memoria oamenilor, fiind drenate, acoperite cu pământ și transformate în terenuri pentru construit.
Fiind, în general, plate și aproape de o sursă de apă, zonele umede au fost întotdeauna ținte principale pentru constructori și fermieri. Drenarea solurilor lor îmbibate cu apă a produs unele dintre cele mai fertile terenuri agricole disponibile.
Însă zonele umede oferă și unele dintre cele mai bune soluții naturale la crizele din zilele noastre. Ele pot curăța apa prin filtrarea și eliminarea poluanților, pot preveni inundațiile, pot adăposti fauna sălbatică, pot îmbunătăți starea noastră fizică și mentală și pot înmagazina cantități însemnate de carbon. De exemplu, turbăriile pot stoca de cel puțin două ori mai mult carbon decât toate pădurile.
Pierderea zonelor umede a constituit subiectul unui nou studiu major publicat recent în revista Nature. Inițial s-a crezut că aproape 50% dintre zonele umede au fost pierdute, însă noile cercetări sugerează că pierderea se situează la circa 21% – o regiune de mărimea Indiei. Unele țări înregistrează pierderi mult mai mari, ca de exemplu Irlanda, unde 90% din zonele umede au dispărut. Principala cauză a acestor pierderi globale este drenarea terenurilor în vederea cultivării plantelor.
Zonele umede nu sunt zone ale nimănui
Autorii studiului au utilizat date istorice și ultimele hărți disponibile pentru a monitoriza utilizarea terenurilor la nivel global. În ciuda acestui fapt, au existat o serie de bariere științifice și culturale care au influențat studierea și managementul zonelor umede.
Caracteristica definitorie a unei zone umede – faptul de a fi umedă – nu este întotdeauna ușor de identificat în fiecare regiune sau în fiecare sezon. Nu este clar de câtă umiditate este nevoie pentru a clasifica o zonă drept zonă umedă. De exemplu, unele sisteme de clasificare listează recifele de corali drept zone umede, în timp ce alte sisteme consideră că acestea sunt prea umede.
Zonele umede, vitale pentru supraviețuirea omenirii
Zonele umede sunt vitale pentru supraviețuirea omenirii. Ele includ unele dintre cele mai productive ecosisteme ale planetei.
Timp de secole, zonele umede au fost văzute că pustietăți neproductive, numai bune pentru a fi convertite în terenuri agricole. Acest lucru face dificilă găsirea informațiilor despre existența din trecut a acestor ecosisteme.
Studiul arată clar că pierderea zonelor umede nu este uniformă la nivelul întregului glob. Unele regiuni au pierdut mai mult decât media. Aproximativ jumătate dintre zonele umede din Europa au dispărut, în timp ce în Marea Britanie procentul este de 75%. Statele Unite, Asia Centrală, India, China, Japonia și sud-estul Asiei au raportat, de asemenea, o pierdere de 50% a zonelor umede.
Această diferență este oarecum dătătoare de speranțe, deoarece sugerează că încă există o mulțime de zone umede care nu au fost distruse – în special turbăriile din nordul Siberiei și Canada.
Un tonic ecologic
Pierderea unei zone umede de câteva mii de metri pătrați ar putea părea puțin lucru la nivel global sau chiar național, dar reprezintă o pierderea serioasă pentru un oraș din apropiere, care poate fi inundat când plouă, și o pierdere catastrofală pentru plantele și animalele specializate.
Din fericire, țările și organismele internaționale încep să înțeleagă importanța zonelor umede la nivel local și global.
Habitatele de zonă umedă sunt conservate în toată lumea, adesea cu cheltuieli imense. De exemplu, pentru conservarea zonei umede Everglades din Florida (o rețea unică de zone umede subtropicale) au fost cheltuite peste 10 miliarde de dolari în decursul de 35 de ani – cel mai costisitor proiect de restaurare ecologică din lume.
Crearea de noi zone umede este în desfășurare în multe locuri din lume. De exemplu, reintroducerea castorilor în Marea Britanie este de așteptat să mărească suprafața zonelor umede, aducând toate avantajele acestor habitate.
Barajele construite de castori și zonele umede pe care acestea le creează reduc efectele inundațiilor cu până la 60% și sporesc diversitatea vieții sălbatice. Un studiu a arătat că numărul speciilor de mamifere a crescut cu până la 86% în zonele în care activează castorii.
În concluzie, nu este foarte important dacă pierderea globală a zonelor umede este de 21% sau de 50%. Ceea ce contează este ca oamenii să nu mai vadă zonele umede ca pe niște zone ale nimănui, care există acolo undeva doar pentru a fi drenate și transformate în terenuri agricole.
Potrivit ultimelor estimări ale ONU, circa 40% dintre speciile de pe planeta noastră trăiesc și se reproduc în zone umede, iar un miliard de oameni depind de acestea în viața lor de zi cu zi. Conservarea și refacerea acestor habitate vitale este esențială pentru un viitor sustenabil.
Sursa: The Conversation