Pădurile, medii importante pentru biodiversitate și stocarea carbonului

publicat de Florin Mitrea
177 vizualizări
Pădure

O pădure este definită drept un mediu acoperit de arbori cu înălțimea de cel puțin cinci metri, pe o suprafață de cel puțin 0,5 hectare – puțin mai mică decât dimensiunea unui teren de fotbal american. Pădurile cresc în regiunile reci, temperate și tropicale și acoperă aproximativ 30% din suprafața planetei. Ele oferă resurse pentru oameni, inclusiv hrană, lemn, energie, adăpost și medicamente. Copacii din păduri ajută la purificarea apei prin filtrarea poluanților din apa din sol, înainte ca aceasta să ajungă în cursurile de apă. În plus, copacii stochează carbonul din atmosferă și oferă adăpost pentru plante și animale.

Deoarece ecosistemele forestiere sunt atât de valoroase pentru planetă, oamenii de știință și factorii de decizie sunt îngrijorați de întreținerea și sănătatea lor. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură elaborează un raport la fiecare cinci ani cu privire la starea pădurilor de pe glob. Organizația folosește evaluări în teren efectuate de oamenii de știință și teledetecția pădurilor din spațiu pentru a calcula orice pierderi sau câștiguri în întinderea pădurilor. Se folosesc, de asemenea, diferite date pentru a monitoriza starea generală de sănătate a pădurilor.

Pădurile au fost mult timp sub asaltul tăietorilor de lemne și al oamenilor care defrișează terenurile pentru agricultură. De asemenea, au dispărut din cauza unor cauze naturale, cum ar fi schimbările climatice, incendiile de pădure și moartea copacilor din cauza bolilor sau a insectelor. Între anii 1990 și 2015, suprafața ocupată de păduri la nivel mondial a scăzut cu un procent, majoritatea pierderilor având loc la tropice. Oamenii de știință prognozează că, pe măsură ce populația umană crește, defrișările pentru a converti pădurile tropicale în terenuri agricole vor continua.

Au existat, totuși, creșteri ale suprafeței unor păduri, adesea din cauza faptului că arborii din acele zone au fost replantați. Pădurile se pot reface, de asemenea, în mod natural, dacă terenul este hrănit și protejat de orice recoltare ulterioară a lemnului.

Experții spun că pentru încetinirea pierderii pădurilor va fi nevoie ca țările și comunitățile să dezvolte planuri eficiente de gestionare a pădurilor. Astfel de planuri  trebuie să atingă un echilibru între protecția mediului și nevoile economice ale societății umane.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign