Sistemele corpului uman și funcțiile lor

publicat de Florin Mitrea
10,1K vizualizări
Corpul uman

Corpul uman îndeplinește o mulțime de funcții pentru a menține organismul în viață. În fiecare moment, inima și plămânii funcționează, iar în interiorul corpului nostru au loc diferite procese chiar și atunci când dormim. Pe unele dintre acestea le putem simți, dar nu le putem controla, în timp ce altele se desfășoară într-un mod total inconștient.

Numeroasele componente ale corpului nostru sunt împărțite în sisteme pe baza funcțiilor pe care acestea le îndeplinesc. În unele situații, această schemă de clasificare contribuie la o bună localizare a diferitelor sisteme; în alte situații, acestea sunt dispersate din punct de vedere anatomic prin întregul corp.

Diferitele sisteme ale corpului uman au o gamă largă de funcții suprapuse și complementare. Controlul simpatic și parasimpatic al ritmului cardiac este un exemplu al funcției sistemului nervos care interacționează cu sistemul circulator.

Sistemul circulator

Sistemul circulator, denumit și sistem cardiovascular, este format din inimă și vasele de sânge, care au rolul de a transporta oxigenul și nutrimentele în restul corpului și de a a colecta produșii reziduali rezultați în urma metabolismului în vederea eliminării.

Sistemul respirator

Plămânii ne permit să inspirăm și să expirăm aerul din mediul înconjurător pentru a se realiza schimbul de gaze dintre sânge și aerul de la nivelul alveolelor pulmonare. Dioxidul de carbon este ”descărcat” din globulele roșii, iar oxigenul este ”încărcat” în globulele roșii ale sângelui, pentru a fi apoi transportat la țesuturi.

Sistemul osos

Oasele, cartilagiile și ligamentele furnizează un cadrul structural pentru restul corpului. Acest sistem asigură protecția organelor vitale și permite locomoția corpului; măduva osoasă asigură formarea celulelor imunitare.

Sistemul muscular

Mușchii sunt de trei tipuri. Mușchii scheletici ne ajută să ne deplasăm și îndeplinesc alte funcții atunci când se contractă în mod voluntar. Mușchii netezi, cum sunt cei din peretele intestinului sau al vezicii urinare, se contractă în mod involuntar.

Mușchiul cardiac este un tip special de mușchi aflat în miocard.

Sistemul tegumentar

Sistemul tegumentar cuprinde pielea, părul și unghiile. Această barieră fizică ține microorganismele departe, reglează nivelul de umiditate al organismului și menține temperatura corpului constantă. Pielea și alte părți ale sistemului tegumentar lucrează împreună cu sistemul imunitar pentru a ține departe germenii.

Sistemul digestiv

Acest sistem convertește hrana ingerată în molecule mici pe care celulele noastră le pot utiliza pentru producerea energiei. Sistemul digestiv este format din tractul gastrointestinal și organele accesorii implicate în digestie (limbă, glande salivare, pancreas, ficat și vezica biliară).

Sistemul nervos

Sistemul nervos este format din creier, măduva spinării și nervii periferici, care sunt responsabile de colectarea, procesarea și transmiterea informațiilor. Creierul și măduva spinării formează sistemul nervos central (SNC), în timp ce nervii formează sistemul nervos periferic (SNP). Nervii care transmit semnale de la SNC la organe și țesuturi se numesc nervi motori, iar nervii care transmit semnale de la organe și țesuturi la SNC se numesc nervi senzitivi.

Sistemul endocrin

Sistemul endocrin reglează mediul intern al organismului prin intermediul hormonilor, care acționează la nivelul anumitor receptori din organism. Pancreasul, glanda pituitară și glanda tiroidă fac parte din acest sistem.

Sistemul urinar

Sistemul urinar este format din rinichi, uretere, vezică urinară și uretră. Rinichii ne ajută să eliminăm reziduurile prin filtrarea sângelui, să ne menținem constant echilibrul acido-bazic al sângelui și să ne reglăm cantitatea de sânge din organism. Fiecare rinichi este alcătuit din unități funcționale denumite nefroni.

Sistemul imunitar

Sistemul imunitar reprezintă o rețea de procese biologice care protejează organismul împotriva bolilor. Acest sistem detectează și răspunde la o varietate largă de agenți patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii, viermi paraziți, celule canceroase și corpuri străine organismului (de exemplu, o așchie).

Sistemul limfatic

Sistemul limfatic este o parte a sistemului imunitar și este complementar sistemului circulator. El este format dintr-o rețea de vase limfatice, ganglioni limfatici, organe și țesuturi limfatice. Vasele limfatice transportă un fluid numit limfă înapoi la inimă pentru recirculare.

O altă funcție importantă a sistemului limfatic este cea imunitară. Limfa este foarte asemănătoare cu plasma sanguină, în sensul că ea conține produse reziduale și resturi celulare, împreună cu bacterii și proteine. Celulele limfei sunt în principal limfocitele. Organele limfatice asociate sunt formate din țesut limfatic, iar la nivelul lor are lor producția sau activarea limfocitelor. Aceste organe includ ganglionii limfatici, splina, timusul și amigdalele.

Sistemul reproducător

Acest sistem este responsabil pentru producerea gameților sau celulelor sexuale (spermatozoizii și ovulele), care apoi participă la fertilizare și transmiterea informației genetice la generația următoare.

La femeie, sistemul reproducător este alcătuit din două glande sexuale, numite ovare, două trompe uterine, uter, vagin și vulvă; toate acestea sunt localizate în partea inferioară a cavității abdominale.

La bărbat, sistemul reproducător este alcătuit din penis (în calitate de organ de copulație) și testicule (producătoare de spermatozoizi), protejate de scrot. La acestea se adaugă glandele accesorii, reprezentate de veziculele seminale (în număr de două), prostata și glandele bulbouretrale.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign