Consumatori primari din pădurile de conifere

publicat de Florin Mitrea
223 vizualizări
Pădure de conifere

Pădurile de conifere se întind predominant la altitudinile înalte și în țările muntoase din regiunile temperate și subarctice, unde coniferele rezită mai bine condițiilor aspre decât foioasele. Viața în taigaua din nordul Canadei sau al Rusiei ar putea părea greu de găsit, dar animalele sunt numeroase în acest ecosistem, multe dintre ele fiind consumatori primari (erbivore).

Nevertebrate

În pădurile de conifere, numeroase insecte îndeplinesc rolul de consumatori primari, multe dintre acestea hrănindu-se chiar cu conifere. De exemplu, gândacul de pin este o sursă importantă de mortalitate pentru pinul din sud-estul Americii de Nord, precum și pentru alte specii ale zonelor montane din Mexic și America Centrală. Adesea, aceste insecte forează în scoarța sau frunzele coniferelor atunci când arborii sunt deja afectați de o boală, cum ar fi o rană produsă de fulger.

Păsări

Viața aviară din pădurile de conifere cuprinde o gamă largă de nișe ecologice, inclusiv  numeroși consumatori primari. Un exemplu elocvent în acest sens este cioara lui Clark (Nucifraga columbiana), o specie de gaițe care trăiește în pădurile de altitudine din Vestul american. Această pasăre inteligentă adună semințe de conifere și le ascunde în diferite locuri pentru a servi că sursă de hrană în timpul iernii.

Între timp, alte păsări se concentrează pe fructele de pădure produse de arbuștii de esență tare.

Mamifere

Mamiferele consumatori primari din pădurile de conifere cuprind specii de la rozătoare până la animale mari specifice acestui ecosistem. Veverițele își stochează rezerve de semințe de pin, care adesea sunt atacate de urși – specii încadrate pe mai multe nișe ecologice (specii omnivore).

Atât în America de Nord, cât și în Eurasia, unul dintre cei mai puternici consumatori primari este elanul, un animal asemănător unui cerb mare. În pădurea boreală din America de Nord, renul se hrănește cu lichenii din planațiile de brad și molid, iar iepurii de zăpadă consumă crenguțe, scoarță și vegetație.

Rețeaua trofică

Consumatorii primari accesează energia solară acumulată de organismele fotosintetice – în principal plantele, ciupercile și lichenii. Pe de altă parte, consumătorii primari sunt vânați de către consumatorii secundari.

O ciocănitoare se hrănește cu larvele insectelor erbivore care atacă arborii, în timp ce un jder vânează veverițele prin coronamentul pădurii. Chiar și cele mai mari animale din pădure, cum sunt renul și elanul, pot cădea pradă mamiferelor carnivore, așa cum sunt lupul și puma, iar ocazional, ursul.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii