Algele sunt și bune și rele pentru ecosistemele marine

publicat de Florin Mitrea
95 vizualizări
Ecosistem marin

Cu toții am auzit de algele marine în timpul orelor de biologie. Dacă vă amintiți, ele sunt practic plante care vin în multe forme, dimensiuni și culori. Sunt considerate o parte importantă a oceanului, deși nu mulți înțeleg rolul pe care îl joacă în ecosistemele marine. De fapt, mulți cred că nu fac altceva decât să polueze apele, cum ar fi atunci când apa de pe plajă devine verde tulbure.

Ce sunt algele?

Termenul de alge se referă la multe tipuri diferite de organisme care pot fi întâlnite într-un ecosistem marin. Unele specii de alge sunt organisme microscopice, unicelulare, care cresc în grupuri, în timp ce alte tipuri sunt mult mai mari, cum ar fi algele marine și algele gigantice. Varietățile includ alge albastre-verzi, alge verzi, alge roșii și alge maro.

Un exemplu de algă unicelulară, asemănătoare plantelor, este cunoscutul fitoplancton. Acesta apare aproape de suprafața unui corp de apă, unde este expus la lumina soarelui și constituie baza lanțului trofic marin.

Mai simplu spus, algele reprezintă o parte esențială a unui ecosistem marin sănătos, deoarece ele captează și folosesc lumina soarelui, dioxidul de carbon și apa pentru a produce compuși organici. Acest ciclu ajută la menținerea echilibrului vieții din ocean. Vom explica mai multe despre cum algele aduc beneficii și uneori dăunează oceanului și mediului înconjurător.

Cum ajută algele mediul oceanic?

După cum s-a menționat anterior, prezența algelor în ocean – de obicei în apropierea suprafeței, unde pot absorbi energia soarelui – contribuie la un mediu oceanic mai sănătos. O modalitate prin care fac acest lucru este utilizarea dioxidului de carbon din atmosferă pentru a produce și elibera oxigen înapoi în atmosferă. Desigur, știm deja că oxigenul este necesar pentru multe ființe vii, inclusiv pentru mamiferele care trăiesc în ocean.

Un alt mod prin care algele devin utile este prin menținerea relațiilor simbiotice cu alte organisme. De exemplu, unii bureți de mare coexistă cu algele verzi. Algele trăiesc lângă suprafața bureților, unde metabolizează și produc zaharuri și oxigen, de care bureții de mare au nevoie pentru a crește. În schimb, bureții ajută la protejarea algelor verzi de prădătorii din ocean.

Un recif de corali este un ecosistem marin care este adesea dependent de alge. Anumite specii de alge pot accelera metabolismul nevertebratelor care formează coralii. Aceste nevertebrate folosesc zahărul și oxigenul algelor. Fără alge, reciful s-ar deteriora treptat.

În cele din urmă, unele forme de alge sunt sursa primară de hrană pentru animalele marine de la baza lanțului trofic, chiar și în cele mai reci părți ale oceanului. O formă de viață marină care se hrănește cu alge sunt organisme asemănătoare creveților numite krilli, care servesc ca sursă vitală de hrană pentru balene, foci, pinguini și chiar păsări marine.

Există momente în care condițiile de mediu fac ca apa rece și mai densă să se scufunde de la suprafață și alte ape să se ridice și să o înlocuiască. Când are loc această inversare, apele bogate în nutrienți ajung la suprafață și declanșează o creștere a densității algelor, numită înflorire a apei. Acesta este de fapt un lucru bun, deoarece înflorirea apelor mărește productivitatea în zonele în care apare. Iar când există mai multe alge, se produc mai mulți compuși organici pentru organismele superioare, cum ar fi stridiile, scoicile, midiile și, în cele din urmă, oamenii.

Cum dăunează algele mediului oceanic?

În timp ce anumite alge sunt necesare pentru un ecosistem marin funcțional, alte specii pot fi dăunătoare. Un mic procent din speciile de alge produc în mod natural toxine, care pot fi dăunătoare animalelor care le consumă. Când au loc înfloriri ale apelor, acestea pot declanșa creșterea speciilor de alge toxice.

Înflorirea apelor poate avea efecte negative semnificative asupra speciilor marine. Aceste incidente pot duce la moartea unui număr mare de pești, țestoase marine și mamifere marine. Toxinele duc uneori la boli umane atunci când fructele de mare sunt contaminate. Iar când decesele fac ca organismele să cadă pe fundul oceanului, ele se descompun și eliberează compuși care pot epuiza oxigenul din apă.

Cu toate acestea, beneficiile depășesc riscurile prezentate de ecosistemul de alge, deoarece mai puțin de 1% din algele care cauzează înflorirea apelor produc de fapt toxine.

Sursa: Scuba.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii