Produsele farmaceutice, un pericol pentru viața acvatică?

publicat de Florin Mitrea
419 vizualizări
Apă poluată

Substanțele farmaceutice, acele chimicale care se găsesc în medicamente, sunt larg utilizate în întreaga lume și ne ajută la prevenirea și tratarea bolilor. Există tot mai multe îngrijorări că aceste substanțe ajung în cursurile de apă naturale, cum ar fi pâraiele, râurile sau lacurile, unde provoacă poluarea apelor.

Pentru a stabili dacă acest lucru reprezintă o problemă, am întrebat patru experți în toxicologie și mediu dacă nivelurile actuale de substanțe farmaceutice din cursurile naturale de apă sunt periculoase. Iată ce am descoperit.

Care sunt nivelurile actuale de substanțe farmaceutice din cursurile naturale de apă?

Un studiu din Statele Unite ale Americii a descoperit cantități măsurabile de substanțe farmaceutice în 80% dintre probele de apă colectate din cursurile de apă din 30 de state. Problema medicamentelor din cursurile de apă nu este specifică doar Statelor Unite, ci este una la nivel global. O trecere în revistă din anul 2014 a peste 1.000 de studii a arătat că reziduurile farmaceutice au fost descoperite în 71 de țări.

Analiza din 2014 a găsit peste 600 de substanțe chimice farmaceutice diferite în lacuri, râuri și pânza freatică, la nivel global. Printre aceste chimicale se numără antibioticele, analgezicele, beta-blocanții, hormonii contraceptivi și antidepresivele, printre multe altele.

Cum ajung substanțele farmaceutice în cursurile de apă?

Există o multitudine de căi prin care medicamentele pot ajunge în pâraie, râuri sau lacuri. Una dintre aceste căi este sistemul de canalizare. Atunci când luam medicamente, corpul nostru absoarbe doar o fracțiune din acestea, restul fiind excretate. Eliminarea necorespunzătoare a medicamentelor, cum ar fi aruncarea lor la toaletă, constituie o altă cale de pătrundere.

Substanțele farmaceutice pot ajunge în cursurile de apă și din agricultură, unde medicamentele, în special antibioticele și hormonii, sunt folosite pentru creșterea animalelor.

În cele din urmă, substanțele chimice farmaceutice pot fi deversate și din fabricile producătoare de medicamente. De exemplu, într-o stație de epurare a apelor uzate situată în apropierea unor fabrici de produse farmaceutice din India au fost descoperite niveluri foarte ridicate ale unor antibiotice. Deși apele uzate sunt curățate în stațiile de epurare, procesul nu este eficient pentru prevenirea eliberării substanțelor farmaceutice în ecosistemele acvatice, spune dr. Bruno Nunes, expert în toxicologie la Universitatea Aveiro.

Care este efectul asupra vieții acvatice?

Este dificil de apreciat întreaga măsură a modului în care substanțele farmaceutice afectează viața acvatică, datorită lipsei informațiilor.

Cu toate acestea, există unele exemple în care contaminanții farmaceutici au afectat viața sălbatică. De exemplu, medicamentul antiinflamator diclofenac a fost găsit în cursurile de apă naturale, unde poate afecta țesuturile renale și gastrointestinale ale peștilor, fapt care îi poate omorî.

Nu este întotdeauna posibil să se estimeze efectele substanțelor farmaceutice asupra mediului doar pe baza experimentelor de laborator. Dr. Nunes explică acest lucru prin faptul că „unele dintre aceste medicamente pot interacționa cu alte substanțe și pot arăta un potențial de afectare a caracteristicilor fiziologice ale multor specii acvatice, chiar și la nivelurile la care aceste substanțe apar.”

De asemenea, substanțele farmaceutice pot acționa și în mod indirect asupra viețuitoarelor acvatice. Nivelurile actuale de chimicale farmaceutice sunt periculoase, deoarece ele acționează „ca un mecanism de inducere a unor efecte subletale organismelor din apă și serviciilor ecologice esențiale, așa cum sunt fotosinteza și ciclul nutrimentelor”, spune dr. Mike Grace, expert în mediu la Universitatea Monash.

Dr. Grace mai afirmă că „substanțele farmaceutice în concentrațiile găsită în majoritatea cursurilor de apă din lume sunt perturbatori ai ecosistemelor”. S-a demonstrat că substanțele farmaceutice de tipul estrogenilor afectează ecosistemele, prin feminizarea masculilor de la unele specii de pești. Aceasta perturbă raportul dintre masculi și femele la unii pești și produce colapsul populațiilor.

Există vreun risc pentru oameni?

Dr. Grace susține că nivelurile actuale ale substanțelor farmaceutice din cursurile de apă nu sunt periculoase pentru „oamenii care ating apa sau care beau câteva guri de apă”. În prezent, nivelurile de chimicale farmaceutice din apa potabilă sunt mult sub concentrațiile necesare pentru a avea efecte fiziologice.

Nivelurile actuale de substanțe farmaceutice din cursurile de apă sunt periculoase pentru viața acvatică, dar nu și pentru oameni.

Sursa: ScienceAlert.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii