Criza poluării aerului din Africa necesită măsuri urgente

publicat de Florin Mitrea
65 vizualizări
Criza poluării aerului în Africa

Un nou raport publicat în Nature Geoscience scoate la iveală provocările reprezentate de criza poluării aerului în Africa și faptul că este necesară o implicare internațională pentru a o combate.

În ultimii 50 de ani, națiunile africane au suferit de pe urma rapidei deteriorări a calității aerului, care a transformat orașele din Africa în unele dintre cele mai poluate orașe din lume. Nivelurile particulelor fine sunt acum între cinci și zece ori mai mari decât cele recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, situația urmând a se înrăutăți odată cu creșterea populației și accelerarea industrializării. Cu toate acestea, în Africa ajung doar 0,01% din fondurile globale pentru poluarea aerului.

Criza poluării aerului – cauze și impact

Profesorul Francis Pope, de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, unul dintre coautorii studiului, spune că arderea combustibililor pentru gătit, încălzire și producerea electricității, extracția petrolului, industria cărbunelui și autovehiculele vechi importate din Europa sunt cauzele principale ale stării proaste a calității aerului din Africa.

Acest aer periculos poate provoca probleme de sănătate complexe și uneori mortale. Mai mult, aerul poluat din Africa nu este o problemă doar pentru oamenii de pe continent, ci și pentru restul lumii, limitând capacitatea de a atinge obiectivele climatice globale.

În decursul anilor, au fost depuse numeroase eforturi pentru combaterea poluării aerului din Africa, cum ar fi semnarea Declarației Aer Curat (Clean Air Declaration) de către zece orașe africane majore. Inițiativele privind monitorizarea nivelurilor poluării aerului au început să prindă și ele contur.

Ce trebuie făcut

Însă mai sunt multe de făcut. Cercetătorii susțin că eforturile regionale și internaționale trebuie coordonate pentru a produce o schimbare reală și trebuie îndreptate în mai multe direcții:

  • monitorizarea continuă a aerului prin intermediul unei rețele de senzori, pentru a crea o imagine detaliată a variațiilor poluării aerului;
  • investiții în energie curată, cum sunt energia solară sau eoliană, pentru a furniza necesarul energetic al Africii, așteptat să se dubleze până în 2040;
  • îmbunătățirea managementului deșeurilor solide, pentru a preveni aruncarea și arderea gunoaielor și pentru a creștere ratele de reutilizare, reciclare și recuperare;
  • investiții în tehnologii prietenoase cu mediul, pentru a asigura creșterea economică a națiunilor africane;
  • îmbunătățirea infrastructurii, pentru a reduce emisiile din sectorul transporturilor și a adopta standarde mai ridicate ale emisiilor.

Perspective

Poluarea aerului este complexă și multifațetată, cu surse și modele diferite în cadrul societății”, spune dr. Gabriel Okello, de la Universitatea Cambridge, coautor al studiului. „Ea necesită abordări mai ambițioase, colaborative și participative centrate pe implicarea părților interesate. Acest lucru ar trebui să fie catalizat de investiții sporite în intervenții care abordează poluarea aerului. Africa are oportunitatea de a valorifica voința politică în creștere și de a profita de populația tânără pentru a accelera acțiunile către cele cinci sugestii generale din lucrarea noastră.”

În mod nedrept, povara poluării aerului cade pe umerii populațiilor sărace, ai femeilor și ai copiilor, deoarece ei sunt cei mai expuși la poluanți.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign