Care sunt cele mai poluate orașe din lume?

publicat de Florin Mitrea
131 vizualizări
Poluare în Mumbai

Pentru câteva zile în timpul sezonului incendiilor de vegetație, orașe precum New York, Chicago, San Francisco, Sacramento și Seattle din S.U.A. câștigă titlul de orașe cu cel mai poluat aer din lume, potrivit senzorilor în timp real de la IQAir. Însă, de obicei, aceste orașe nu au un aer atât de poluat.

Poluarea aerului este adesea măsurată în funcție de concentrația de particule (PM) sau de un amestec de picături solide și lichide suspendate în aer. Sute de orașe au, pe tot parcursul anului, un aer nesănătos, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății (O.M.S.) privind poluarea cu particule mici PM2,5 – acele particule inhalabile mai mici de 2,5 micrograme.

Un raport IQAir a constatat că Lahore, Pakistan, a avut cea mai proastă calitate a aerului în 2022. Hotan din China s-a clasat pe locul doi, urmat de o suburbie din Delhi, India. În 2021, primele trei cele mai poluate orașe erau din India; printre capitalele lumii, Delhi s-a clasat pe primul loc, apoi Dhaka, Bangladesh și N’Djamena, Ciad. Toate aceste orașe au avut o medie de peste 90 de micrograme pe metru cub de PM2,5 pe parcursul anului – de aproape 20 de ori nivelul recomandat.

În ciuda faptului că aceste clasamente dezvăluie unele puncte fierbinți de poluare a aerului, este imposibil să se determine care orașe au cu adevărat cel mai prost aer. Senzorii utilizați variază din punct de vedere al calității, în timp ce multe țări din Africa nu apar pe listă deoarece nu raportează deloc date. O.M.S. folosește doar senzori de înaltă calitate, dar nici măcar nu încearcă să clasifice orașele – un purtător de cuvânt a declarat că procedurile de colectare variază prea mult.

Inhalarea particulelor mici poate cauza probleme de sănătate și foarte puține orașe îndeplinesc cele mai stricte linii directoare ale O.M.S. pentru PM2,5. Dar și compoziția chimică a acestor particule poate avea un impact asupra sănătății. Un purtător de cuvânt al O.M.S. a declarat că studiile nu sunt concludente, dar că este posibil ca orașele cu aceleași niveluri de PM2,5 în general să aibă rezultate diferite asupra sănătății, în funcție de sursa de poluare.

Există mai multe motive pentru care unele orașe au mai multe PM2,5 decât altele. Unul dintre acestea este poziționarea geografică. Hotan este aproape de deșertul Taklamakan și se confruntă cu furtuni frecvente de praf. N’Djamena, de asemenea, este aproape de marginea de sud a deșertului Sahara. Munții pot afecta calitatea aerului, îngreunând dispersarea poluanților: Delhi, Lahore, Dhaka și multe alte orașe cu aer nesănătos se află chiar la sud de Himalaya.

Ploile rare din afara sezonului musonilor ajută la acumularea prafului – nu numai din deșerturile îndepărtate, ci și de la drumurile neasfaltate și lucrările de construcție din Delhi.

În plus, poluarea cu PM2,5 din Delhi provine și de la arderea combustibililor fosili. Combustibilii fosili dăunează calității aerului în orașele din întreaga lume. Indirect, ei cresc temperaturile globale, ceea ce înseamnă că mai multe incendii distrug vegetația și mai multe spații verzi devin deșerturi. Ambele procese adaugă PM2,5 în aer. Emisiile provenite de la vehicule, centrale electrice și surse industriale, de asemenea, poluează direct orașele la nivel local.

Statele Unite rămân al doilea cel mai mare consumator de combustibili fosili din lume, după China, contribuind la calitatea slabă a aerului la nivel mondial. Totuși, cu zeci de ani în urmă, smogul persistent din bazinul Los Angeles din California a determinat semnarea Clean Air Act (Actul pentru aer curat), care de atunci a îmbunătățit calitatea aerului în S.U.A.

De asemenea, orașele cele mai poluate de astăzi iau măsuri pentru a-și proteja cerul. În Dhaka, interzicerea motoarelor în doi timpi ineficiente și foarte poluante ale vehiculelor cu trei roți a ajutat la menținerea nivelului de PM2,5 din emisiile de la vehicule pe măsură ce orașul creștea. Chiar dacă multe orașe chineze sunt printre cele mai poluate, a existat o scădere dramatică a poluării în ultimul deceniu de când țara a implementat politicile privind aerul curat. În Delhi, se fac eforturi pentru a crea lacuri artificiale. Mai multă apă ar trebui să însemne mai multă evaporare, mai multă ploaie și mai puțin praf.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign