O parte din poluarea cu plastic poate fi urmărită până la producător

publicat de Florin Mitrea
17 vizualizări
Poluarea cu plastic afectează apele

Din toată poluarea cu plastic ce a putut fi urmărită înapoi până la producător, aproape un sfert a fost asociată cu doar cinci mari corporații, potrivit unui nou studiu publicat în Science Advances.

O echipă internațională de cercetători a analizat undeva la 1,87 milioane de deșeuri de plastic aruncate în mediu, colectate între anii 2018 și 2022 din 84 de țări, descoperind că mai mult de jumătate dintre acestea nu au putut fi asociate cu a companie anume. Din celelalte, aproximativ 24% au putut fi asociate cu cinci companii. Producătorii de băuturi carbogazoase Coca-Cola și PepsiCo au fost responsabili de 11%, respectiv 5%  din deșeuri. Ei au fost urmați de giganții alimentari Nestlé și Danone și de unul dintre cei mai mari producători de țigarete din tutun, Altria.

Cercetătorii spun că mai multă responsabilitate este esențială dacă vrem să abordăm problema în creștere a poluării cu plastic – dar sugerează, de asemenea, că acțiunile pozitive ale doar câtorva mari multinaționale ar putea face o diferență semnificativă. Eliminarea treptată a produselor din plastic de unică folosință sau cu durată de viață scurtă ar reduce semnificativ poluarea cu plastic la nivel global, spun autorii studiului.

Dintre produsele din plastic marcate analizate, peste jumătate au provenit de la doar 56 de companii, iar cu cât o companie producea mai mult plastic, cu atât contribuia ea mai mult la cantitatea de deșeuri.

Deșeuri de plastic pe o plajă

Poluarea cu plastic în statistici

Plasticul a devenit omniprezent în viața noastră datorită confortului și prețurilor sale mici. Însă toate aceste vin cu un cost [...]

În mod particular, producătorii de alimente și băuturi ar trebui încurajați se reducă mai mult cantitatea de plastic utilizată, datorită faptului că aceste produse se bazează mult pe ambalajele din plastic de unică folosință. În plus, alimentele și băuturile prezintă o probabilitate mai mare de a fi consumate din mers, în timp ce produsele pentru casă sunt consumate mai mult în locuință, deci prezintă un risc mai scăzut de a ajunge în mediul înconjurător.

Pot fi depuse eforturi pentru reducerea utilizării plasticului, îmbunătățirea sistemelor de management al deșeurilor, schimbarea designului produselor și creșterea gradului de reciclare. Există pași importanți ce pot fi făcuți.

În ceea ce privește cantitățile uriașe de plastic nemarcat, care nu pot fi asociate cu anumite companii individuale, cercetătorii cer să fie înființate standarde internaționale și baze de date publice, astfel încât aceste deșeuri să poată fi urmărite mai eficient. Ca și în cazul majorității problemelor, cu cât înțelegem mai bine despre ce este vorba, cu atât putem aborda chestiunea mai eficace.

Între timp, oamenii de știință caută modalități de a produce plastic mai biodegradabil și care să nu ajungă în mediu. Deoarece producția de plastic s-a dublat în ultimii 20 de ani, problema poluării cu plastic devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii