Apa radioactivă de la Fukushima, deversată în ocean începând cu 24 august

publicat de Florin Mitrea
49 vizualizări
Rezervoare apă radioactivă Fukushima

Japonia a anunțat, marți, că va începe deversarea a peste un milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima. Apa va fi aruncată în Oceanul Pacific începând cu 24 august, în cadrul unui plan care a fost îndelung criticat de China.

Planul, aprobat în urmă cu doi ani de guvernul japonez ca fiind crucial pentru dezafectarea centralei operate de Tokyo Electric Power Company (TEPCO), s-a confruntat și cu critici din partea grupurilor locale de pescuit, care se tem de deteriorarea reputației și de o amenințare la adresa mijloacelor de trai.

„I-am cerut TEPCO să se pregătească rapid pentru evacuarea apei în conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de Reglementare Nucleară și aștept ca deversarea apei să înceapă pe 24 august, dacă o permit condițiile meteorologice”, a declarat prim-ministrul japonez, Fumio Kishida.

Anunțul vine la o zi după ce guvernul a declarat că a câștigat „un grad de înțelegere” din partea industriei pescuitului cu privire la eliberarea apei, chiar dacă un grup de pescari a spus că încă se teme că daunele asupra reputației ar putea distruge mijloacele de trai.

Primul lot de apă care va fi deversat începând de joi, timp de aproximativ 17 zile, va totaliza 7.800 de metri cubi, a declarat TEPCO. Această apă va conține aproximativ 190 de becquerel de tritiu pe litru, sub limita stabilită de Organizației Mondiale a Sănătății pentru apa de băut, de 10.000 de becquerel pe litru, potrivit TEPCO. Un becquerel este o unitate de măsurare a radioactivității.

Japonia a declarat că eliberarea apei este sigură. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a dat undă verde planului în iulie, spunând că acesta îndeplinește standardele internaționale și că impactul pe care îl va avea asupra oamenilor și mediului este „neglijabil”.

Sursa: Reuters

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii