Aerul poluat a omorât sute de mii de oameni în Europa

publicat de Florin Mitrea
18 vizualizări
Smog urban în Praga

Un raport recent al Agenției Europene de Mediu (AEE) arată că peste 500.000 de oameni au murit în Uniunea Europeană, în anul 2021, din cauza bolilor provocate sau agravate de poluarea aerului. Jumătatea dintre aceste decese ar fi putut fi evitate dacă ar fi fost atinse obiectivele de limitare a poluării stabilite în anii anteriori.

Datele arată că peste jumătate dintre decese (253.000) au fost cauzate de particule fine cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri (numite PM2,5) găsite în aer, care au depășit limita de 5 μ/m3 stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Alte 52.000 de decese au fost cauzate de nivelurile crescute de dioxid de azot (NO2), iar 22.000 de decese au fost provocate de expunerea pe termen scurt la nivelurile excesive de ozon (O3).

„Datele publicate astăzi de AEE arată că poluarea aerului este principala problemă de sănătate cauzată de mediu în UE”, spune Virginijus Sinkevičius, comisar de mediu al Uniunii Europene.

Medicii spun că poluarea aerului este unul dintre cei mai mari ucigași din lume, dar că numărul deceselor s-ar reduce semnificativ dacă națiunile ar trece la o economie verde. Între anii 2005 și 2021, numărul deceselor cauzate de PM2,5 în UE a scăzut cu 41%, iar UE își propune să-l reducă la 55% până la sfârșitul acestui deceniu.

Harta mortalității din cauza PM2,5

Harta mortalității din cauza expunerii la PM2,5, în anul 2021. În România, expunerea la PM2,5 peste limita stabilită de OMS adus la: 19.600 de decese, 213.300 ani de viață pierduți și 1.111 ani de viață pierduți din cauza mortalității la 100.000 de locuitori. | Sursa: AGENȚIA EUROPEANĂ DE MEDIU

Arderea combustibililor fosili, conducerea mașinilor și înmulțirea fermelor de animale generează volume mari de gaze toxice și particule nocive pe care oamenii le respiră. Cele mai mici dintre aceste particule pot trece în fluxul sanguin, unde se răspândesc în organism și pot afecta organele, de la creier până la sistemul reproducător.

Vestea bună este faptul că autoritățile europene, naționale și locale i-au măsuri pentru reducerea emisiilor prin promovarea transportului public și a mersului cu bicicletă în centrele orașelor.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii