Dezghețarea permafrostului poate provoca poluare industrială în Arctica

publicat de Florin Mitrea
133 vizualizări
Permafrost arctic

Pe măsură ce permafrostul din zona arctică se încălzește, din solul destabilizat pot fi eliberate chimicale toxice în regiune. Până la sfârșitul acestui secol, dezghețul amenință să afecteze peste 2.000 de situri industriale, cum sunt mine și rețele de conducte, și să compromită alte 5.000 de zone deja contaminate, potrivit unui raport al cercetătorilor publicat în Nature Communications.

Aceste cifre provin din primul studiu cuprinzător care și-a propus să identifice zonele din Arctica unde dezghețarea permafrostului ar putea elibera poluanți industriali. Substanțele toxice eliberare în aceste zone ar putea pune în pericol peștii și alte animale din apele arctice, precum și sănătatea oamenilor care depind de ele.

Permafrostul este orice sol, rocă sau sediment care rămâne înghețat cel puțin doi ani. Timp de zeci de ani, oamenii au tratat acest pământ înghețat ca fiind în mare parte imobil. Industria și-a construit infrastructura deasupra permafrostului și și-a îngropat deșeurile și nămolul în interiorul său. În unele zone au fost stocate chiar și deșeuri radioactive.

Însă Arctica se încălzește de aproape patru ori mai repede decât restul planetei din cauza schimbărilor climatice, motiv pentru care 65% din permafrostul său ar putea dispărea până în anul 2100. Acest lucru ar putea readuce la viață bacterii rezistente la antibiotice și virusuri și ar putea scoate la suprafață deșeuri radioactive de la programele nucleare.

Autorii studiului au identificat circa 4.500 de situri, printre care câmpuri petroliere, mine și instalații militare, în locuri în care există permafrost. Apoi cercetătorii au utilizate informațiile despre contaminările din Alaska și Canada și au constatat că în aceste două regiuni există circa 3.600 de locuri contaminate, inclusiv zone în care poluanții au ajuns accidental. Este posibil ca aceste date să fie subestimate, deoarece multe incidente rămân nedocumentate.

În Alaska, cercetătorii au constatat că motorina, benzina și produsele petroliere înrudite reprezintă aproape jumătate dintre poluanți. Plumbul, arsenul și mercurul – substanțe toxice pentru pești, oameni și alte organisme – au fost și ele identificate. Însă în multe alte locuri, tipurile de poluanți nu au fost stabilite.

În condițiile actuale, există riscul de dezghețare a permafrostului din zona a circa 1.000 de situri industriale cunoscute și a 2.200-4.800 de situri potențial contaminate. În situația în care încălzirea globală nu va depăși 2 grade Celsius față de perioada preindustrială, aceste cifre vor ajunge la 2.100 de situri industriale și 5.600-10.000 de situri potențial contaminate. O creștere cu 4,3 grade Celsius va afecta toate siturile cunoscute.

În prezent, nu există reglementări internaționale care să oblige operatorii industriali din Arctica să documenteze substanțele pe care le utilizează și stochează sau ce se întâmplă cu acestea.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii