Poluarea de la traficul auto perturbă funcțiile creierului

publicat de Florin Mitrea
66 vizualizări
Poluarea aerului în Teheran

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Columbia Britanică și Universitatea din Victoria, Canada, a arătat că nivelurile obișnuite ale poluării cauzate de traficul auto pot perturba funcțiile creierului uman doar în câteva ore.

Descoperirile, publicate în revista Environmental Health, arată că o expunere de doar două ore la gazele de eșapament ale autovehiculelor alimentate cu motorină cauzează o scădere a conectivității funcționale a creierului.

„Timp de mulți ani, oamenii de știință au crezut că creierul ar putea fi protejat de efectele dăunătoare ale poluării aerului”, spune dr. Chris Carlsten, autor senior al studiului și profesor la Universitatea din Columbia Britanică. „Studiul, primul de acest fel din lume, furnizează noi dovezi în sprijinul legăturii dintre poluarea aerului și funcțiile cognitive.”

În cadrul studiului, cercetătorii au expus pentru scurt timp 25 de adulți sănătoși la diferite concentrații de gaze de eșapament de la autovehicule pe motorină, în condiții de laborator. Activitatea creierului a fost măsurată înainte și după fiecare expunere folosind imagistica cu rezonanță magnetică.

Autorii au analizat modificările din rețeaua de bază a creierului – un set de regiuni interconectate ale creierului, cu rol important în memorie și gândire. Imagistica a dezvăluit că participanții prezentau o conectivitate funcțională redusă în regiuni extinse ale creierului după expunerea la gazele de eșapament.

„Știm că perturbările din conectivitatea funcțională de bază a creierului sunt asociate cu reducerea performanței cognitive și cu simptomele de depresie, motiv pentru care este îngrijorător faptul că poluarea din trafic perturbă această rețea de bază”, spune dr. Jodie Gawryluk, profesoară de fiziologie la Universitatea din Victoria și autoare principală a studiului.

Cum să ne protejăm

Este de menționat că modificările din activitatea creierului au fost temporare, iar conectivitatea a revenit la normal după finalizarea expunerii. Însă efectele ar putea fi de lungă durată dacă expunerea este continuă. De aceea oamenii trebuie să fie atenți la ce aer respiră și ia măsuri pentru a minima expunerea la poluanți periculoși din aer, așa cum sunt gazele de eșapament de la autovehicule.

Dacă rămânem blocați în trafic, este bine să ținem mașina cu geamurile închise și să ne asigurăm că sistemele de filtrare ale mașinii funcționează corespunzător.

Chiar dacă studiul a analizat doar impactul cognitiv al poluării din trafic, alți produși de combustie ar putea reprezenta alte îngrijorări. De exemplu, un efect similar asupra creierului ar putea avea expunerea la fumul provenit de la incendiile de vegetație.

Sursa: Science Daily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii