Poluarea cu plastic în statistici

publicat de Florin Mitrea
229 vizualizări
Deșeuri de plastic pe o plajă

Plasticul a devenit omniprezent în viața noastră datorită confortului și prețurilor sale mici. Însă toate aceste vin cu un cost. Managementul defectuos al plasticului a transformat acest material într-una dintre cele mai mari probleme de mediu de pe glob – poluarea cu plastic.

În fiecare an sunt aruncate milioane de tone de deșeuri de plastic, dintre care majoritatea ajung în oceane, unde afectează viețuitoarele și ecosistemele marine. Cu toate acestea, 91% din plasticul care a fost produs vreodată nu este reciclat.

Omenirea generează 300 de milioane de tone de deșeuri de plastic anual

Primul produs din plastic destinat publicului larg a fost lansat în anul 1907, însă producția în masă a început abia în anul 1952. De atunci, producția anuală de plastic a crescut de aproape 200 de ori; astăzi producem plastic la nivel global cât două treimi din masa totală a omenirii.

Utilizarea nesăbuită a plasticului a făcut ca oamenii să genereze aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri de plastic în fiecare an, dintre care 60% ajung în mediu natural sau la groapa de gunoi.

Statele Unite ale Americii produc de două ori mai multe deșeuri de plastic decât China (circa 42 de milioane de tone anual, echivalentul a 138 kg de deșeu/persoană) și mai mult decât toate țările Uniunii Europene luate la un loc.

Peste 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an

Atunci când deșeurile de plastic ajung la gropile de gunoi sau sunt aruncate în mod iresponsabil, cantități semnificative ajung în mediul natural și cel puțin opt milioane de tone de plastic ajung anual în apele oceanelor.

Se estimează că aproximativ 40% din suprafața oceanului este acoperită cu resturi de plastic. Dacă obiceiurile noastre privind utilizarea plasticului vor continua, oamenii de știință avertizează că în oceane va exista mai mult plastic decât pești până în anul 2030.

Plasticul ajuns în ocean afectează viețuitoarele marine și sănătatea ecosistemelor – animalele pot ingera sau se pot încurca în plastic, iar resturile de plastic cresc riscul de specii invazive.

100.000 de animale mor anual încurcate în plastic

În afară de resturile reprezentate de sticle de plastic, containere sau chiar măști faciale, în apele oceanelor pătrund anual între 500.000 și un milion de tone de resturi de echipament pentru pescuit pierdut, abandonat sau aruncat de pescari. Ca rezultat, cel puțin 100.000 de animale marine mor în fiecare an după ce ajung să fie imobilizate sau asfixiate în plasele de pescuit.

Oamenii ingerează 5 grame de plastic în fiecare săptămână

Multe animale marine ingerează accidental deșeuri de plastic sau microplastic (particule mici de plastic, invizibile cu ochiul liber). Pe măsură ce plasticul călătorește de-a lungul lanțului trofic, este inevitabil ca el să nu ajungă și în corpul omului.

Potrivit unei analize din 2019, oamenii ingerează circa cinci grame de plastic în fiecare săptămână – echivalentul unui capac de sticlă. În decursul unui an întreg, cantitatea de plastic pe care o ingerăm ar putea umple o farfurie.

Producerea plasticului generează gaze cu efect de seră

Poluarea cu plastic nu se rezumă doar la resturile aruncate în natură. Industria plasticului contribuie la poluarea aerului și la încălzirea globală. În Statele Unite, producerea plasticului este responsabilă pentru 232 de milioane de tone metrice de gaze cu efect de seră în fiecare an, ceea ce echivalează cu o centrală pe cărbune de 116,5 gigawați. Însă producția de plastic va depăși centralele pe cărbune până în anul 2030, potrivit unui raport din 2021.

Mai mult, pentru a produce plasticul necesar pentru ambalajele alimentare, gazul natural trebuie extras din sol, transportat și prelucrat industrial, procese care generează milioane de tone de gaze cu efect de seră, mai ales metan, care este considerat de 25 de ori mai potent decât dioxidul de carbon.

COVID-19 a adăugat 25.900 de tone de plastic în oceane

Pentru a preveni răspândirea COVID-19, măștile din plastic de unică folosință, echipamentul individual de protecție și sticle din plastic cu dezinfectant au devenit esențiale în fiecare zi. Interdicțiile de deplasare și măsurile de siguranță au crescut, de asemenea, cantitatea de ambalaje de unică folosință utilizate pentru transportul hranei la domiciliu.

Această creștere a consumului de plastic a dus la generarea a aproximativ 8,4 milioane de deșeuri de plastic de la începutul pandemiei, dintre care 25.900 de tone au ajuns în oceane, potrivit unui studiu recent.

Sursa: Earth.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii