Pinguinii imperiali au pierdut mii de pui anul trecut

publicat de Florin Mitrea
59 vizualizări
Pinguini imperiali

Mii de pinguini imperiali din vestul Antarcticii și-au pierdut puii anul trecut, în mare parte din cauza retragerii gheții marine, sugerează datele din satelit. În ultimii doi ani, gheața marină a atins minime record în mare parte din Antarctica, mai ales la începutul anului.

Oamenii de știință au măsurat impactul acestei pierderi de gheață – în Marea Bellingshausen, din vestul Antarcticii – asupra pinguinilor imperiali (Aptenodytes forsteri) din regiune. Ei au analizat imaginile din satelit ale coloniilor de pinguini pentru a determina evoluția acestora în sezonul de reproducere. Din cinci colonii observate, probabil că patru și-au pierdut complet puii, potrivit unui raport publicat în Communications Earth & Environment.

Pinguinii imperiali se bazează pe gheață persistentă pe tot parcursul sezonului lor de reproducere, care durează din aprilie până în ianuarie. Când un ou eclozează, puiul nou-născut trebuie să năpârlească, pierzându-și penele pufoase în schimbul penelor impermeabile.

În 2022, gheața marină s-a topit înainte ca unele colonii să fi terminat schimbarea penelor. Fără pene rezistente la apă, păsările în vârstă nu au putut supraviețui. Dintre puii celor aproximativ 10.000 de perechi reproducătoare din regiune, „credem că aproximativ 850 de pui au supraviețuit”, spun autorii.

Coloniile de pinguini se pot reface după un singur sezon de reproducere eșuat, spune Annie Schmidt, ecolog specializat în păsări marine la Blue Point Conservation Science, din Petaluma, California, care nu a fost implicată în noul studiu. Însă cercetătorii au observat doar câteva colonii de pinguini imperiali dintre cele 62 existente în Antarctica.

Alte colonii s-au confruntat, de asemenea, cu sezoane de reproducere proaste în ultima vreme. Pe platforma de gheață Brunt din Antarctica, a doua cea mai mare colonie de pinguini imperiali din lume la acea vreme, au existat trei ani de eșec al reproducerii în sezoanele 2016-2018, după ce furtunile au distrus gheața de acolo. Datorită eșecul reproducerii și emigrarea în masă către un alt sit, colonia aproape a dispărut.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii