Emisiile de metan de la gropile de gunoi

publicat de Florin Mitrea
9 vizualizări
Emisiile de metan de la gropile de gunoi

Metanul, un gaz cu un puternic efect de seră, se află pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, în ceea ce privește impactul asupra încălzirii globale. Emisiile de metan sunt generate, în principal, de activitățile umane, printre care se numără descompunerea deșeurilor organice din gropile de gunoi, care contribuie cu peste jumătate din totalul emisiilor globale de metan. În ciuda importanței sale semnificative, înțelegerea amplorii emisiilor de metan de la gropile de gunoi a fost limitată.

În cadrul unui studiu publicat recent în revista Science, cercetătorii au utilizat spectrometre avansate pentru a monitoriza din aer aproximativ 20% din cele 250 de gropi de gunoi deschise din Statele Unite. Rezultatele au arătat emisii substanțiale de metan la 52% din siturile analizate, ceea ce oferă noi perspective asupra emisiilor de metan de la gropile de gunoi. Studiul subliniază importanță utilizării hărților de înaltă rezoluție pentru a identifica sursele de emisie.

Emisiile de metan necesită o monitorizare adecvată

Chiar dacă gropile de gunoi erau cunoscute ca fiind surse importante de metan rezultat din descompunerea deșeurilor organice, contribuția lor la emisiile de metan nu a mai fost cuantificată cu precizie până acum. Noile descoperiri subliniază nevoia urgentă de îmbunătățire a monitorizării emisiilor de la gropile de gunoi în vederea optimizării modelelor climatice actuale. Având în vedere rolul substanțial jucat de metan în încălzirea globală, monitorizarea și atenuarea efectelor la nivelul gropilor de gunoi ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Nevoia de acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice nu este presantă doar pentru Statele Unite, ci și la nivel global, mai ales în țările în curs de dezvoltare, unde managementul și monitorizarea deșeurilor ar putea fi deficitare. În timp ce monitorizarea din aer a emisiilor de metan de la gropile de gunoi nu este o soluție cuprinzătoare pentru cuantificarea emisiilor totale, posibilitatea geolocalizării surselor de emisie reprezintă o contribuție valoroasă în domeniu. Pe baza informațiilor obținute, decidenții politici ar putea întreprinde pași decisivi către atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii