Valurile de căldură ucid sute de mii de oameni

publicat de Florin Mitrea
25 vizualizări
Valurile de căldură ucid sute de mii de oameni

Un studiu global al cercetătorilor de la Universitatea Monash, care a cartografiat mortalitatea asociată cu valurile de căldură, a descoperit că acestea au provocat peste 153.000 de decese suplimentare în fiecare sezon din 1990 până în 2019, dintre care aproape jumătate s-au înregistrat în Asia.

Comparativ cu intervalul 1850-1990, temperatura globală a crescut cu 1,14 grade Celsius între 2013 și 2022 și este de așteptat ca ea să mai crească până în 2100 cu alte 0,41-3,41 grade Celsius. În contextul impacturilor tot mai semnificative ale schimbărilor climatice, valurile de căldură devin mai frecvente, mai ample și mai severe.

Studiul, realizat în colaborare cu Universitatea Shandong din China și London School of Hygiene & Tropical Medicine și publicat în PLOS Medicine, a analizat decesele zilnice și temperatura din 750 de zone din 43 de țări sau regiuni. Rezultatele au arătat că, în perioada 1990-2019, valurile de căldură au provocat o creștere a mortalității cu 236 de persoane la fiecare zece milioane de locuitori, în fiecare sezon cald. Regiunile lovite cel mai mult au fost:

  • sudul și estul Europei;
  • zonele care aveau climate polare și alpine;
  • regiunile cu nivel de trai ridicat.
Bazinul vestic al Oceanului Atlantic

Valurile de căldură au ajuns și la fundul oceanului

Valul de căldură marină din perioada 2013-2016 a încălzit întinderi vaste ale apei de suprafață din nord-estul Oceanului Pacific [...]

Locurile cu climat tropical sau cu nivel de trai scăzut au înregistrat cel mai semnificativ declin al mortalității cauzate de valurile de căldură în intervalul 1990-2019.

Potrivit autorilor studiului, valurile de căldură provoacă un risc crescut de deces din cauza stresului termic copleșitor asupra organismului uman și prin declanșarea disfuncției mai multor organe, precum și epuizarea termică, crampele de căldură și insolația. Stresul termic poate, de asemenea, agrava afecțiunile cronice preexistente, ducând la moarte prematură, tulburări psihice și alte probleme.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii