Reducerea emisiilor, insuficientă pentru combaterea schimbărilor climatice

publicat de Florin Mitrea
23 vizualizări
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Potrivit unui articol publicat de Oxford University Press în Oxford Open Climate Change, strategiile eficiente de combatere a schimbărilor climatice trebuie să cuprindă mai mult decât reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Se cunoaște de multă vreme că gazele cu efect de seră, produse atât în mod natural, cât și ca rezultat al activităților umane, absorb radiațiile infraroșii și încălzesc suprafața Pământului. Roger Revelle, unul dintre primii oameni de știință care au studiat încălzirea globală, scria încă din anul 1965 că industrializarea reprezintă un „vast experiment geofizic” prin arderea combustibililor fosili, fapt care adaugă dioxid de carbon în atmosferă. În prezent, acest gaz a ajuns la niveluri care nu am mai existat pe planeta noastră de milioane de ani.

Sensibilitatea climatului

Una dintre întrebările esențiale în privința modificării climatului este cât de mult va crește temperatura globală raportat la creșterea cantității de dioxid de carbon. Un studiu din anul 1979, publicat de Academia de Științe a Organizației Națiunilor Unite, a ajuns la concluzia că dublarea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă va duce la o încălzire globală între 1,5 și 4,5 grade Celsius.

Așadar, intervalul estimat era destul de mare, la aceasta adăugându-se incertitudinile privind încetinirea încălzirii datorată oceanului planetar masiv. Noul studiu reevaluează sensibilitatea climatică în baza unor date paleoclimatice îmbunătățite și ajunge la concluzia că climatul este mai sensibil decât s-a crezut anterior.

Cele mai bune estimări arată că o dublare a cantității de dioxid de carbon ar duce la o încălzire globală de 4,8 grade Celsius, semnificativ mai mult decât cele 3 grade Celsius estimate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU.

Ghețar în Groenlanda

Ce sunt schimbările climatice?

Schimbările climatice reprezintă orice perturbare pe termen lung a tiparelor meteorologice la nivel global sau regional.

Aerosolii

O bună parte a încălzirii globale cauzate de gazele cu efect de seră în secolul trecut a fost atenuată de efectul de răcire datorat aerosolilor produși de om – particule fine din aer. Cantitatea de aerosoli a scăzut după anul 2010 ca rezultat al reducerii poluării aerului în China și al restricțiilor globale privind emisiile de aerosoli de la vapoare.

Reducerea concentrației de aerosoli este bună pentru sănătatea omului, deoarece poluarea aerului cu particule ucide câteva milioane de oameni în fiecare an și are efecte adverse asupra sănătății. Totuși, reducerea aerosolilor începe acum să scoată la iveală adevărata încălzire globală, atenuată până acum de efectul de răcire al aerosolilor.

Predicții

Noul studiu prognozează că accelerarea încălzirii globale de după anul 2010 va deveni în curând aparentă dincolo de variabilitatea naturală a climatului. Se estimează că rata încălzirii globale de 0,18 grade Celsius la fiecare zece ani, înregistrată în intervalul 1970-2010, va crește la 0,27 grade Celsius în primele decade de după 2010.

Drept urmare, ținta de 1,5 grade Celsius (stabilită prin Acordul de la Paris) va fi depășită în acest deceniu, iar nivelul de 2 grade Celsius va fi depășit în următoarele două decenii.

Politici

În primul rând, autorii studiului consideră că realizarea unei reduceri rapide de emisiilor de dioxid de carbon necesită o creștere a taxării interne a carbonului (taxă pe carbon) și o suprataxare la vamă a produselor importate din țări care nu au instituit o taxă pe carbon, precum și sprijinirea energiei nucleare moderne pentru a completa industria energiei din surse regenerabile.

În al doilea rând, ei susțin că Occidentul, care este în primul rând responsabil pentru schimbările climatice, trebuie să coopereze cu națiunile în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să dezvolte căi energetice compatibile cu un climat propice pentru toți.

În al treilea rând, chiar și cu aceste eforturi, cercetătorii consideră că încălzirea globală va atinge cote cu consecințe periculoase; ei susțin că ar trebui să efectuăm, de asemenea, cercetare și dezvoltare pentru acțiuni temporare, intenționate, pentru a aborda dezechilibrul energetic enorm al Pământului.

În urmă cu un deceniu, dezechilibrul energetic al Pământului era de 0,6 W/m2 (wați pe metru pătrat). Era mult mai multă energie care intra (lumina solară absorbită) decât care ieșirea (radiația termică pierdută în spațiu). Acest exces – care este cauza imediată a încălzirii globale – este echivalent cu 400.000 de bombe atomice de la Hiroshima pe zi, cea mai mare parte a acestei energii ajungând în ocean.

În prezent, în mare parte din cauza scăderii cantității de aerosoli, dezechilibrul s-a dublat la aproximativ 1,2 W/m2. Acest dezechilibru uriaș este cauza imediată a încălzirii globale accelerate și a topirii rapide a gheții polare, care este probabil să oprească circulația curenților oceanici și să provoace creșterea rapidă a nivelului mării mai târziu în acest secol.

Studiul susține că astfel de acțiuni vor fi esențiale pentru a evita geotransformarea mai mare care va avea loc în absența unor astfel de acțiuni. Acțiunile potențiale includ injectarea de aerosoli în stratosferă și pulverizarea apei sărate oceanice în regiunile susceptibile la formarea norilor.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii