Emisiile de metan, monitorizate cu ajutorul inteligenței artificiale

publicat de Florin Mitrea
25 vizualizări
Emisiile de metan la nivel global

Emisiile de metan, fie că provin de la creșterea vitelor, fie de la extracția combustibililor fosili, sunt responsabile pentru circa 30% dintre problemele climatice de astăzi. Însă, în ciuda cantităților masive de metan eliberate în atmosferă în fiecare an, adesea acest poluant este dificil de urmărit. În afară de faptul că este invizibil pentru ochiul uman și pentru senzorii în infraroșu apropiat ai sateliților, metanul este dificil de detectat și datorită zgomotului spectral din atmosferă.

Însă Google și Environmental Defense Fund (EDF) au făcut echipă pentru încerca să rezolve această problemă. MethaneSAT este un nou satelit îmbunătățit de inteligența artificială (AI), conceput pentru a urmări și cuantifica mai bine emisiile de metan, cu scopul de a oferi oamenilor de știință informații cât mai precise.

„MethaneSAT este extrem de sofisticat; el are capacitatea unică de a monitoriza atât sursele mari de emisii de metan, cât și sursele mici răspândite pe o suprafață întinsă”, spune Yael Maguire, vicepreședinte ale Google și manager general al Geo Developer & Sustainability.

Pentru a face față unui efort atât de masiv, EDF a dezvoltat algoritmi software noi, împreună cu cercetătorii de la Observatorul Astrofizic Smithonian și Universitatea Harvard (Centrul de Astrofizică).  Noul sistem de inteligență artificială poate calcula emisiile de metan din zone specifice și poate urmări apoi poluanții pe măsură ce aceștia se răspândesc în atmosferă.

Emisiile de metan vor fi cartografiate

Lansarea lui MethaneSAT este programată pentru începutul lunii martie, la bordul unei rachete Falcon 9 a SpaceX. Odată amplasat la o altitudine de peste 560 de kilometri, satelitul se va roti în jurul Pământului de 15 ori pe zi, cu o viteză de circa 2.700 de kilometri pe oră.

În afară de detectarea emisiilor de metan, programele AI for compila a hartă globală a infrastructurii din domeniul petrolului și gazelor, pentru a vedea unde apar cele mai mari probleme de emisii. Potrivit Google, acest lucru va funcționa într-un mod asemănător cu cel prin care programele AI interpretează hărțile Google Maps, diferența fiind că, în loc de nume de străzi, semne de circulație și alte indicatoare, MethaneSAT va eticheta puncte precum depozitele de produse petroliere.

Odată ce harta infrastructurii petroliere va fi finalizată, ea va putea fi suprapusă cu harta emisiilor de metan pentru a vedea de unde provin aceste emisii. Astfel, se va putea stabili care aspecte ale infrastructurii contribuie cel mai mult la emisiile de metan în atmosferă.

Toate aceste informații vor fi disponibile public spre sfârșitul anului pe site-ul oficial al MethaneSAT, precum și pe Google Earth Engine (platforma de monitorizare a mediului la nivel global a Google). În viitorul apropiat, noile informații vor putea fi combinate cu seturi de date referitoare la factori precum căile navigabile, folosința terenurilor și granițele regionale, pentru a vedea unde ne situăm la nivel global și ce trebuie să facem pentru a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii