Pesticidele amenință albinele mai mult decât s-a crezut

publicat de Florin Mitrea
166 vizualizări
Albina meliferă (Apis mellifera)

Expunerea la un cocktail de agrochimicale crește semnificativ mortalitatea la albine, conform unui studiu care afirmă că autoritățile de reglementare ar putea subestima pericolul reprezentat de combinațiile de pesticide.

Albinele și alte insecte polenizatoare sunt cruciale pentru culturi și habitatele sălbatice, iar declinul abrupt al populațiilor de insecte la nivel global a stârnit îngrijorări privind securitatea alimentară și ecosistemele naturale.

O nouă meta-analiză a zeci de studii publicate în ultimii 20 de ani a studiat impactul pe care interacțiunile dintre agrochimicale, paraziți și nutriția deficitară îl au asupra comportamentului – hrănirea, memoria, reproducerea – și sănătatea albinelor.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când acești factori de stres interacționează, ei au un efect negativ asupra albinelor, crescând semnificativ riscul de moarte. Studiul publicat în Nature a mai arătat că interacțiunea dintre pesticide este sinergică, ceea ce înseamnă că impactul lor combinat este mai mare decât suma efectelor lor individuale.

Aceste „interacțiuni dintre agrochimicale multiple cresc semnificativ mortalitatea la albine”, a declarat coautorul studiului Harry Siviter, de la Universitatea din Austin, Texas, Statele Unite.

Cercetătorii au declarat că rezultatele studiului demonstrează că procesul de reglementare în forma sa actuală nu protejează albinele de consecințele nedorite ale expunerii la chimicalele complexe utilizate în agricultură. „Continuarea expunerii albinelor la multipli factori de stres antropogeni din agricultură va duce la declinul lor continuu și al serviciilor ecologice pe care le oferă, în detrimentul sănătății oamenilor și a ecosistemelor.”

Într-un comentariu publicat în Nature, Adam Vanbergen, de la Institutul Național de Cercetare în Agricultură, Alimentație și Mediu din Franța, a declarat că insectele polenizatoare întâmpină amenințări din partea agriculturii intensive, inclusiv de la chimicale precum fungicidele și pesticidele, dar și o reducere a cantității de polen și nectar din florile sălbatice. Utilizarea la scară industrială a albinelor pentru producerea de miere crește, de asemenea, expunerea polenizatorilor la paraziți și boli.

În timp ce studiile anterioare individuale a analizat modul în care acești factori de stres interacționează, noua meta-analiză „confirmă că agrochimicalele pe care albinele la întâlnesc în mediile cu o agricultură intensivă pot reprezenta un risc pentru populațiile acestor insecte.”

În general, studiile s-au concentrat pe impactul asupra albinelor, însă sunt necesare cercetări și asupra altor polenizatori, care ar putea reacționa diferit față de acești factori de stres. Conform ONU, aproximativ 75% din culturile producătoare de fructe și semințe din lume se bazează pe polenizatori, inclusiv cacaua, cafeaua, migdalele și cireșele.

În anul 2019, oamenii de știință au ajuns la concluzia că aproape jumătate din toate speciile de insecte din lume sunt în declin, iar o treime ar putea dispărea până la sfârșitul secolului. Una din șase specii de albine a dispărut dintr-o regiune de undeva din lume. Principalele cauze al extincției polenizatorilor sunt pierderea habitatelor și utilizarea pesticidelor.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign