Himalaya și lumea sa vie

publicat de Florin Mitrea
2,4K vizualizări
Munții Himalaya

Himalaya este cel mai lung lanț muntos din lume, având și cel mai înalt vârf – Muntele Everest, cu o altitudine de 8848 de metri. Aici trăiesc o treime din speciile de animale montane și mai multe specii amenințate decât în orice altă regiune a Indiei.

Himalaya este un lanț muntos cu lungimea de 1.500 km și lățimea de 400 km. Trece prin mare parte a statelor Nepal și Bhutan, precum și prin sudul Tibetului și estul Indiei. Datorită lungimii și climei sale variate, flora și fauna Himalaiei sunt foarte diverse.

Munții Himalaya s-au format în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, prin subducția plăcii tectonice indiene sub placa tectonică eurasiatică. În urma acestui proces, India și Eurasia s-au atașat, determinând astfel varietatea florei și faunei. Multe specii de animale orientale au migrat spre sud, fiind urmate de specii africane și mediteraneene. La speciile din estul Himalayei se recunosc trăsăturilor speciilor din China de Est, în timp ce partea nordică are mai mult caracteristici europene. Fosilele dovedesc că aici au trăit și specii africane.

Vegetația

Himalaya cuprinde patru zone distincte de floră, în funcție de altitudine și precipitații: tropicală, subtropicală, moderată și alpină.

Poalele Munților Himalaya sunt acoperite de păduri tropicale, de bambus, de stejari și castani. În sus pădurea se rărește, aici devenind dominante stejarul, bradul și pinul. Zona alpină începe de la cca. 3.700 m altitudine, unde, în zonele cu precipitații, se întâlnesc rododendroni și ienuperi.

Insectele

În pădurile de la poalele Munților Himalaya își găsesc habitate ideale țânțarii și tăunii. În regiunile mai înalte, unde nopțile sunt mai reci, multe insecte au culoarea închisă, pentru a putea prelua mai multă căldură din mediu.

Unele specii de fluturi pot trăi la altitudini foarte mari. De exemplu, la altitudini de 4.500 m zboară fluturele-Apollo. Mai sus trăiesc insecte mici, primitive, despre care nu se știe cum pot supraviețui aici (probabil că se hrănesc cu polenul și semințele aduse de vânt).

Păsările

Printre păsările din Himalaya întâlnim specii central-asiatice, europene și indo-chinezești. În regiunile împădurite trăiesc diferite specii de ciocănitori, păsări răpitoare precum zăganul, condorul de Himalaya și acvila de munte, potârnichea regală de Himalaya și stăncuța de munte. Acvila de munte este renumită pentru faptul că prinde oi.

Coloritul păsărilor din Himalaya este unic. Din familia fazanilor fac parte multe specii viu colorate, ca de exemplu Tragopan satyra și Ithaginis cruentus. Pasărea multicoloră Lophophorus impejanus apare și pe stema statului Nepal.

Animale din Himalaya

Sus: Leopardul zăpezilor, specie solitară, cu blana deasă. Jos-stânga: Lophophorus impejanus – în timpul perioadei de împerechere, masculul se fălește cu penajul său colorat. Jos-mijloc: Capra falconeri, recunoscută după coarnele sale lungi și spiralate. Jos-dreapta: Iacul uriaș, cel mai mare mamifer din Himalaya. | Foto: ASIANEWS, WIKIMEDIA COMMONS

Mamiferele

În Himalaya trăiesc mai multe specii de oi decât în orice alt munte de lume, printre care și oaia Marco-Polo (seamănă mult cu muflonul), care a fost vânată până aproape de extincție datorită coarnelor sale lungi și răsucite. O altă subspecie a oilor este Argali din Tibet, care suportă variații mari de temperatură – după vara sufocantă rezistă și în timpul iernii înghețate.

În Munții Himalaya trăiesc și multe specii de caprine: capra de munte, Capra falconeri și nahurul tibetan. Toto aici se întâlnesc goralul și takinul, acesta din urmă apărând și pe stema statului Bhutan.

Iacul uriaș este cel mai mare mamifer din Himalaya. Datorită blănii sale lungi, scămoase, poate supraviețui în zilele cele mai reci și mai neprietenoase din această zonă. Face parte dintre animalele care trăiesc la cele mai mari altitudini din lume.

Urșii bruni și urșii gulerați se hrănesc cu hoiturile altor mamifere, dar și cu fructe. Mult timp s-a crezut că urmele lăsate de ursul gulerat sunt ale legendarului om al zăpezilor sau ale lui Yeti.

Tot aici trăiesc lupul, câinele sălbatic alpin și vulpea de Tibet. Uneori apar tigrul și leopardul, dar și râsul de mlaștină sau râsul euro-asiatic. Leopardul zăpezilor trăiește în toată Himalaya, vânând oi și capre sălbatice, uneori chiar și animale domestice.

Himalaya amenințată

Munții Himalaya fac parte dintre cele mai amenințate habitate din lume, fapt pentru care s-au luat diverse măsuri, însă acestea sunt ezitante și tardiv aplicate.

Leopardul zăpezilor are o blană deasă, frumoasă, cu partea dorsală galben-cenușie, iar partea ventrală albă. Din aceste motiv este ținta preferată a vânătorilor, braconierilor și comercianților de blănuri. Deși este o specie protejată, anual multe exemplare cad victime omului.

În trecut, cerbul moscat era o specie foarte răspândită în Himalaya. Masculii secretă o substanță volatilă foarte apreciată în industria cosmetică, fapt pentru care specia este pe cale de dispariție, deși animalele trăiesc în rezervații păzite, cum ar fi Rezervația din Kedernath și Parcul Național Sagarmatha.

Alte specii amenințate din Himalaya sunt ursul brun, ursul gulerat, micul Panda și cocorul cu gât negru.

Sursa: Minunata lume a animalelor.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii