Gaura din stratul de ozon din Antarctica, mai mare decât de obicei

publicat de Florin Mitrea
42 vizualizări
Peisaj din Antarctica

Gaura din stratul de ozon care se formează în fiecare an deasupra Antarcticii pare a se micșora mult mai lent decât de obicei pentru această perioadă a anului, potrivit unui raport al specialiștilor în climatologie. Aceasta începe să se formeze la mijlocul lunii august și începe să se închidă gradual în noiembrie.

Însă anul acesta, gaura din stratul de ozon s-a format cu câteva zile mai devreme ca de obicei și s-a menținut de la sfârșitul lunii octombrie pe o suprafață de peste 15 milioane de kilometri pătrați, potrivit datelor Serviciului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS).

Gaura din stratul de ozon se mărește în timpul primăverii australe, când substanțele care atacă
acest scut al Pământului încep să se adune în stratosferă deasupra Polului Sud. Acest lucru,
alături de radiația solară, temperaturile foarte scăzute și norii stratosferici polari, determină o
scădere drastică a concentrației de ozon din stratosferă. Până la sfârșitul lunii noiembrie, ca
urmare a creșterii temperaturii în stratosferă și a unei schimbări a vânturilor, gaura formată în
stratul de ozon tinde să se închidă.

Dar în anul 2023 lucrurile au urmat un alt parcurs. Gaura din stratul de ozon din Antarctica a crescut la început, devenind a șasea ca mărime de când se fac înregistrări (din anul 1979), cu o suprafață de 25,12 milioane de kilometri pătrați la mijlocul lui septembrie. Apoi, în prima jumătate a lui octombrie, gaura a început să se micșoreze ca de obicei, însă a început să crească din nou spre sfârșitul lunii.

Prognoza Copernicus privind gaura din stratul de ozon din Antarctica

Prognoza Copernicus arată o menținere a mărimii găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii la începutul lunii decembrie. Este una dintre cele mai mari găuri înregistrate vreodată în această perioadă a anului, având o suprafață de puțin peste 15 milioane de kilometri pătrați. | Sursa: COPERNICUS ECMWF/X (TWITTER)

Cu toate acestea, longevitatea neobișnuită din acest an se încadrează în tendința observată în ultimii ani. Începând cu anul 2000, găurile din stratul de ozon din Antarctica se închid mai târziu decât de obicei, pe la mijlocul lunii decembrie. Experții de la CAMS spun că acest lucru se datorează  temperaturilor medii mai scăzute din stratosferă și unui vortex polar mai puternic (vânturi puternice din atmosfera superioară de deasupra Antarcticii).

Cauza acestui vortex polar mai puternic rămâne un mister. Experții de la CAMS au identificat ca posibile cauze vaporii de apă eliberați în atmosferă de vulcanul Hunga-Tonga din Pacificul de Sud, modificările circulației vânturilor și schimbările climatice.

Sursa: Euronews

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii