Paleontologii de la Indian Institute of Technology și Geological Survey of India au descris un nou gen și o nouă specie sauropode dicreozauride, pe baza unui schelet fosilizat descoperit în vestul Indiei. Nou descrisa specie a trăit pe planeta noastră în perioada de mijloc a Jurasicului, în urmă cu aproximativ 167 de milioane de ani.
Având denumirea științifică de Tharosaurus indicus, străvechea reptilă era un tip de dicreozaurid – o familie de sauropode diplodocoide care a existat în perioada cuprinsă între mijlocul Jurasicului și începutul Cretacicului.
Fosilele de dicreozauride au fost descrise pentru prima dată de paleontologul german Werner Janensch, în anul 1914 și au fost descoperite în America de Nord, Asia, Africa și America de Sud.
Sauropodele, un grup de dinozauri care a dominat uscatul până la sfârșitul Cretacicului, se caracterizează prin craniul de dimensiuni mici, gâtul și coada alungite. În cadrul sauropodelor, dicreozauridele au reprezentat o încrengătură de diplodocoide cu corpul mic, cunoscute pentru morfologia lor vertebrală distinctă.
Rămășițele lui Tharosaurus indicus au fost recuperate din Formațiunea Jaisalmer, de lângă satul Jethwai din statul indian Rajasthan. Fosilele includ specimene de schelet axial întinse pe o suprafață de peste 25 de metri pătrați.
Potrivit cercetătorilor, specimenele reprezintă primele rămășițe de dicreozauride identificate în India. Descoperirile furnizează informații noi despre diversitatea sauropodelor din regiunea indiană a supercontinentului Gondwana.
Tharosaurus indicus face parte dintre primele dicreozauride, iar vârsta sa stratigrafică îl face primul dinozaur diplodocoid cunoscut la nivel global, susțin autorii. Specia este o relicvă a unei descendențe care și-a avut originile în India și a cunoscut o răspândire rapidă pe întreg supercontinentul.
Sursa: Sci.News