Igai semkku a trăit în Campanian, la sfârșitul Cretacicului, în urmă cu aproximativ 75 milioane de ani. Această specie aparține unui grup divers de dinozauri cunoscuți sub denumirea de titanozauri (Titanosauria).
Grupul este cunoscut pentru dimensiunile mari ale corpului, gâturile lungi și postura impunătoare și include specii de la cele mai mari vertebrate care au trăit vreodată pe Pământ până la „pitici” nu mai mari decât un elefant.
Parți ale oaselor lui Igai semkku – cinci vertebre dorsale și 12 elemente ale membrelor – au fost descoperite în depozite sedimentare din Formațiunea Quseir, localizată la est de Maks El-Bahari, Kharga Oasis, vestul Egiptului. Noul dinozaur este a două specie de titanozaur identificată în această formațiune geologică din Deșertul Vestic al Egiptului.
Comparația cu elementelor membrelor altor titanozauri arată că Igai semkku era un individ de mărime medie, cu o lungime probabilă de 10-15 m. Animalul era puțin mai mare decât Mansourasaurus shahidae, o altă specie de titanozaur descoperită în Formațiunea Quseir, a cărui lungime totală a corpului a fost estimată la 8-10 m.
„Cu totul interesant, și probabil fără a fi o coincidență, toți titanozaurii cunoscuți descoperiți în depozitele din Campanian-Maastrichtioa existente în nordul Africii și în Peninsula Arabiei erau specii de dimensiuni mici spre medii”, spun cercetătorii. „Același lucru este valabil și pentru majoritatea titanozaurilor din Campanian-Maastrichtian descoperiți în sudul Europei. Pe de altă parte, unii titanozauri din Campanian-Maastrichtian descoperiți în America atingeau dimensiuni mult mai mari.
Igai semkku întărește ipoteza existenței unei clade afro-eurasiatice a titanozaurilor la sfârșitul Cretacicului, al cărei reprezentanți africani au fost descoperiți doar în regiunile nordice ale continentului, mai ales în Egipt. Existența acestei noi specii susține ideea că Africa și Eurasia aveau specii înrudite de tetrapode la sfârșitul Cretacicului.
Sursa: Sci.News