T. rex ar fi putut fi cu 70% mai mare decât sugerează fosilele

publicat de Florin Mitrea
85 vizualizări
Craniu de T. rex

Nu există nicio îndoială că Tyrannosaurus rex (T. rex) a fost unul dintre cei mai mari și mai periculoși dinozauri care au trăit vreodată pe pământ. Însă cât de mari puteau crește aceste animale feroce?

Paleontologii de la Muzeul Canadian al Naturii din Ottawa, Canada, au estimat că cel mai mare T. rex ar fi depășit 15.000 kg, ceea ce reprezintă mai mult decât un autobuz școlar. Oamenii de știință și-au prezentat descoperirile la conferința anuală a Societății de Paleontologie a Vertebratelor, care a avut la Toronto, Canada.

Cel mai puternic T. rex descoperit până acum este un specimen denumit Scotty, care cântărea 8.870 de kilograme – aproximativ cât șase mașini Volkswagen Beetle.

Potrivit noului studiu, cel mai masiv Tyrannosaurus rex „ar fi fost cu 70% mai mare” decât Scotty, spune Jordan Mallon, coautor al studiului și conducătorul departamentului de paleobiologie al Muzeului Canadian al Naturii. Pentru a ajunge la acestă concluzie, cercetătorii au examinat mai întâi înregistrările fosile, care arată că pe Pământ au trăit odinioară aproximativ 2,5 miliarde de exemplare de T. rex. Totuși, doar  32 de fosile de indivizi adulți au fost descoperite până acum, ceea ce oferă puține informații pentru a putea fi efectuată o analiză cuprinzătoare.

Apoi echipa de cercetători a analiza mărimea populațiilor și vârsta medie pentru a crea un model al celui mai mare T. rex posibil. Au mai fost luate în considerare variațiile dimensiunilor corpului date de dimorfismul sexual – diferențele de mărime la indivizii de sexe diferite din cadrul aceleași specii.

Folosind aceste date, oamenii de știință au putut modela curba de creștere a lui Tyrannosaurus rex – o estimare a cât de mare ar putea crește un individ pe durata vieții sale.

Cu toate acestea, cercetătorii punctează că, până când nu este descoperit un exemplar de T. rex de mărime comparabilă, concluziile modelării sunt pur speculative.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii