Pterozaurii, reptile zburătoare preistorice, rude cu dinozaurii

publicat de Florin Mitrea
179 vizualizări
Pterozaurul Muzquizopteryx coahuilensis

Este posibil ca pterozaurii să fi fost viețuitoarele cele mai asemănătoare cu dragonii care au trăit vreodată pe Pământ.

Aceste reptile zburătoare au dominat cerul în epoca dinozaurilor. Însă ele nu erau dinozauri, ci au avut un strămoș comun cu dinozaurii. Pterozaurii au apărut în urmă cu peste 200 de milioane de ani și au supraviețuit până în urmă cu circa 66 de milioane de ani, când au dispărut odată cu dinozaurii.

Pterozaurii au fost un grup divers de animale și au existat pe toate continentele. Probabil că cel mai cunoscut este pterodactilul (Pterodactylus). Acesta fost prima specie de pterozauri descoperită în anul 1784. De atunci au fost descoperite sute de alte specii, dintre care unele mici cât liliecii, iar altele mari cât un avion de vânătoare.

Se crede că pterozaurii au fost primele vertebrate zburătoare, datorită oaselor goale în interior. (Totuși, insectele au fost primele animale zburătoare).

Însă scheletele fragile ale pterozaurilor i-au făcut dificil de studiat. Oasele lor nu s-au păstrat la fel de bine ca oasele dinozaurilor. De aceea nu există multe fosile de pterozauri pentru a putea fi studiate, dar cele existente au dezvăluit detalii surprinzătoare despre aceste reptile zburătoare preistorice.

De exemplu, se crede că pterozaurii, la fel ca dinozaurii, aveau pene sau un fel de puf asemănător penelor. Spre deosebire de majoritatea păsărilor de astăzi, puii de pterozaur s-ar fi născut capabili de a zbura. Iar pterozaurul poreclit Monkeydactyl ar putea fi cea mai veche creatură cunoscută cu degetele mari opozabile.

Chiar dacă, până acum, dinozaurii au stat cel mai mult în lumina reflectoarelor, pterozaurii merită și ei la fel de multă atenție.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii