Temperatura a depășit pentru scurt timp limita Acordului de la Paris

publicat de Florin Mitrea
12 vizualizări
Hartă cu temperaturile globale

Temperatura medie globală a urcat vineri, 17 noiembrie, la 14,5 grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată într-o zi de 17 noiembrie, cu 1,17 grade Celsius peste media înregistrată în această zi în perioada 1991-2020, și cu +2,06 grade Celsius peste perioada preindustrială (1850-1900), înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibilii fosili pe scară largă. Acestea sunt concluziile unei analiza preliminare publicate de Serviciul European Copernicus pentru Schimbări Climatice.

„Cea mai bună estimare a noastră este că aceasta a fost prima zi în care temperatura globală a fost cu peste 2°C peste nivelurile din 1850-1900 (perioada preindustrială)”, a scris pe X/Twitter Samantha Burgess, director adjunct la Copernicus.

Depășirea înregistrată vineri are loc cu două săptămâni înainte de începerea conferinței despre climă a Organizației Națiunilor Unite (COP28), care va avea loc în Dubai, unde țările vor face bilanțul progreselor realizate față de Acordul de la Paris privind clima, respectiv limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cu angajamentul de a o limita la 1,5 grade.

Pragul de +2 grade Celsius este considerat ireversibil și catastrofal pentru planetă și ecosistemele sale, însă doar dacă temperatura medie anuală îl depășește. O zi cu peste +2 grade de încălzire globală „nu înseamnă că Acordul de la Paris a fost încălcat, dar evidențiază modul în care ne apropiem de acele limite convenite la nivel internațional”, a declarat Burgess pentru CNN, adăugând că ”ne putem aștepta să vedem o frecvență în creștere a zilelor cu +1,5 grade și +2 grade, în următoarele luni și în următorii ani”. În prezent, oamenii de știință estimează că media globală anuală a temperaturilor va depăși pragul de +1,5 grade Celsius înainte de anul 2027.

Este de menționat că datele furnizate de Copernicus sunt încă preliminare și că sunt necesare mai multe săptămâni pentru a fi comparate cu observațiile din teren.

Sursa: Biziday/CNN

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii