Scurgerea din Nord Stream a eliberat 220.000 de tone de metan

publicat de Florin Mitrea
44 vizualizări
Scurgerea din Nord Stream

Potrivit ultimelor date din satelit, 220.000 de tone de metan s-ar fi scurs din spărtura din gazoductul Nord Stream. În timp ce cauza avariei încă rămâne necunoscută, oamenii de știință din Marea Britanie au putut detecta norul de metan eliberat – unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră -, după ce a apărut pentru prima dată în sudul Mării Baltice, în ziua de 26 septembrie, apoi a reapărut pe coasta de vest a Norvegiei, în zilele de 27 și 28 septembrie.

„Atunci când sateliții au trecut peste marea din vestul și sud-vestul Norvegiei, ei au detectat o zonă bogată în metan”, spune dr. Brian Kerridge, conducătorul STFC RAL Space’s Remote Sensing Group de la Rutherford Appleton Lab din Oxfordshire, Marea Britanie. „Norul era mai evident și mai consistent decât ceea ce observăm de obicei în această regiune, fapt care indica proveniența sa dintr-o sursă majoră.”

Anual, în jur de 600 de milioane de tone de metan sunt eliberate la suprafața Pământului, atât din surse naturale, cum sunt zonele umede, cât și din activitățile umane, cum sunt industria de petrol și gaze și agricultura. Așadar, această scurgere reprezintă aproximativ 10% din emisiile zilnice din toate sursele de pe glob. Diferența este faptul că o a fost eliberată o cantitate mare de metan dintr-o singură sursă – emisia apare foarte clar în datele din satelit.

Metanul scurs din Nord Stream văzut din satelit

Masa de metan eliberată în 26 și 27 septembrie a fost estimată la 0,22 +/- 0,11 Tg (220.000 de tone, plus sau minus 110.000). | Sursa: RAL SPACE

Instrumentul IASI de la bordul satelitului MetOp-B al Eumetsat, utilizat pentru a urmări norul, măsoară spectrul radiației infraroșii emise de Pământ – o metodă care poate fi utilizată deasupra uscatului sau mării, ziua sau noaptea. Datele satelitare oferă o imagine a norului de metan așa cum a fost înregistrat în regiunile lipsite de nori de deasupra Mării Baltice și Mării Norvegiei.

Senzorii satelitului care măsoară lumina solară reflectată au o sensibilitate mai mare, dar prezintă o arie de acoperire mai limitată deasupra oceanului și nu pot fi utilizați în timpul nopții sau când există nori. Drept urmare, aceste instrumente nu au putut detecta și urmări norul de metan la fel de eficient.

Echipa de cercetători a calculat o estimare medie de 220.000 de tone de metan, dar a subliniat că valoarea ar putea varia între 110.000 și 330.000 de tone. Această valoare este comparabilă cu cea calculată recent de către International Institute for Earth System Science al Universității Nanjing din China.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii