Schimbările climatice transformă mai mult din Asia Centrală în deșert

publicat de Florin Mitrea
126 vizualizări
Turmă de capre în deșert

Pe măsură ce temperaturile globale au crescut, climatul de deșert s-a extins spre nord cu până la 100 km în unele părți ale Asiei Centrale, potrivit unei analize climatice recente.

Studiul, publicat în Geophysical Research Letters, au mai arătat că, în ultimii 35 de ani, temperaturile au crescut în toată Asia Centrală, inclusiv în părți din China, Uzbekistan și Kârgâzstan. În aceeași perioadă, regiunile muntoase au devenit mai călduroase și mai umede – ceea ce ar fi putut accelera retragerea unor ghețari importanți. Astfel de schimbări amenință ecosistemele și tot ceea ce se bazează pe ele.

Mai uscat și mai fierbite

Peste 60% din Asia Centrală are un climat arid, cu puține precipitații. În lipsa apei necesare plantelor și altor organisme, o mare parte a regiunii este vulnerabilă la creșterea temperaturilor, care accelerează evaporarea apei din sol și cresc riscul de secetă.

Cercetătorii de la Universitatea Lanzhou din China au utilizat datele despre temperatura aerului și precipitații din perioada 1960-2000 pentru a împărți Asia Centrală în 11 zone climatice (tipuri climatice). Eu au descoperit că, începând cu sfârșitul anilor 1980, arealul clasificat ca deșert s-a exins spre est și spre nord cu până la 100 km în nordul Uzbekistanului și Kârgâzstanului, în sudul Kazahstanului și în jurul Bazinului Junggar din nord-vestul Chinei. Aceasta reprezintă o extindere semnificativă și a avut un efect de domino asupra zonelor climatice adiacente, care au devenit și ele mai uscate. În unele zone, temperatura anuală medie a fost cu cel puțin 5 grade Celsius mai ridicată în perioada 1990-2000 decât în perioada 1960-1979, verile devenind mai uscate, iar precipitațiile cazând mai mult în timpul iernii.

În decursul timpului, temperaturile tot mai crescute și precipitațiile tot mai reduse vor duce la dominația speciilor de plante adaptate la condițiile de căldură și uscăciune, ceea ce va avea consecințe asupra pășunatului animalelor. De asemenea, perioadele cu secetă prelungită vor duce la scăderea productivității solului.

Mai cald și mai umed

Oamenii de știință au descoperit o situație diferită în regiunile muntoase. În Munții Tian Shan din nord-vestul Chinei, creșterea temperaturilor a fost însoțită de creșterea cantității de precipitații sub formă de ploaie, în locul zăpezii. Temperaturile ridicate și creșterea precipitațiilor contribuie la topirea gheții de la altitudini mari, fapt care ar putea explica topirea fără precedent a ghețarilor.

Datorită reducerii căderilor de zăpadă, ghețarii din Asia Centrală nu-și vor putea reface masa de gheață, ceea ce înseamnă că oamenii și recoltele vor beneficia de mai puțină apă în viitor.

O problemă globală

Deșertificarea reprezintă o problemă în Asia Centrală și în alte părți ale lumii, spune Mickey Glantz, climatolog la Universitatea din Boulder, Colorado, S.U.A. Însă pentru a trage o concluzie privind extinderea deșerturilor, cercetătorii ar trebui să analizeze și alți factori, precum furtunile de nisip și valurile de căldură, în loc de a se baza doar pe clasificarea climatică.

La deșertificare contribuie și activitățile umane, cum sunt mineritul și agricultura.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii