Populația lumii atinge opt miliarde

publicat de Florin Mitrea
67 vizualizări
Harta lumii

Potrivit modelărilor Organizației Națiunilor Unite (ONU), populația lumii a ajuns la opt miliarde în ziua de 15 noiembrie, la doar 12 ani după ce atinsese cifra de șapte miliarde și la mai puțin de un secol de când pe planetă trăiau două miliarde de oameni. Estimările pe termen lung au fost și ele revizuite în scădere, de la 11 miliarde la 10,4 miliarde de oameni în anul 2100.

Deși populația umană a crescut rapid, această creștere a devenit mai lentă, iar în câteva decenii, populația va începe să se micșoreze.

Chiar dacă este aproximativă, aceasta ar putea fi cea mai de încredere estimare realizată de ONU până acum. Recent, organizația și-a schimbat modul în care analizează datele, trecând de la intervale de cinci ani la intervale de un an. Iar în ultimele decenii s-au înregistrat progrese semnificative în privința modului în care unele țări își colectează informațiile statistice.

Cu toate acestea, încă rămân zone cu foarte puține informații disponibile, mai ales în țările măcinate de conflicte, cum sunt Somalia, Yemen și Siria.

Estimări diferite

Creșterea rapidă a populației în secolul al XX-lea s-a datorat progreselor înregistrate în medicină și sănătate publică, care au permis mai multor copii să ajungă adulți. În același timp, rata fertilității (definită ca numărul de copii născuți de o femeie) a rămas la un nivel ridicat în țările slab dezvoltate.

Cercetătorii acordă o atenție deosebită ratelor fertilității și asupra modului în care acestea se modifică, deoarece acești factori au implicații în evoluția viitoare a populației globale.

În anul 2018, IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) a prognozat că populația umană va ajunge la 9,5 miliarde în anul 2100. Institutul plănuiește acum o actualizare a datelor, care va crește această estimare la 10 – 10,1 miliarde. Modificarea se datorează ratelor de supraviețuire mai mari observate și așteptate în rândul copiilor din țările cu venituri mici. Un alt factor îl constituie estimările mai mari ale ratelor de fertilitate din unele țări mari, inclusiv Pakistan.

Date mai de încredere

Cel mai important factor din spatele actualizării prognozei ONU este faptul că datele din China au devenit mai de încredere de la încetarea, în anul 2015, a politicilor demografice din această țară (un singur copil per familie). Unii părinți, mai ales dacă aveau o fată, nu înregistrau prima naștere. Din acest motiv, mulți copii nu apăreau în statisticile oficiale decât după ce ajungeau la școală.

Prognozele ONU sugerează că populația Chinei a atins deja un vârf, iar acum urmează să scadă de la an la an până la sfârșitul secolului.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii