Utilizarea sunetului pentru a șterge unele amintiri

publicat de Florin Mitrea
84 vizualizări
Ilustrație a creierului uman

Potrivit unui studiu recent, redarea unor sunete unor persoane care dorm le-ar putea ajuta să uite anumite amintiri. Cercetătorii de la Universitatea din York, Marea Britanie, au făcut această descoperire preliminară, ce ar putea fi rafinată în metode care să ajute la reducerea amintirilor intruzive și traumatice.

Cercetările anterioare au arătat că redarea unor „indicii sonore” în timpul somnului ar putea fi utilizată pentru întărirea anumitor amintiri. Acest ultim studiu oferă dovezi solide că abordarea poate fi folosită și pentru a ajuta oamenii să uite.

„Deși este încă în fază experimentală, studiul arată posibilitatea de a crește sau scădea capacitatea de a ne reaminti anumite lucruri prin redarea de semnale sonore în timpul somnului”, spune dr. Bardur Joensen, fost doctorand la Departamentul de Psihologie al Universității din York. „Persoanele care au suferit traume pot avea o gamă largă de simptome supărătoare din cauza amintirilor despre acele evenimente. Chiar dacă mai este de urmat un drum lung, descoperirea noastră poate deschide calea pentru noi tehnici de atenuare a acestor amintiri.”

Potrivit cercetărilor anterioare, memorarea unei perechi de cuvinte și ascultarea unui sunet asociat cu perechea respectivă, în timp ce participanții dormeau, i-a ajutat să-și amintească fraza când s-au trezit în dimineața următoare. De această dată, cercetătorii au descoperit o intensificare a memoriei pentru o pereche de cuvinte și o reducere pentru altă pereche de cuvinte, atunci când cele două perechi s-au suprapus. Acest lucru sugerează că redarea sunetelor asociate în timpul somnului poate produce o uitare selectivă.

Potrivit autorilor, somnul a jucat un rol esențial în privința efectelor observate în cadrul studiului.

„Legătura din somn și memorie este fascinantă. Știm că somnul este esențial pentru procesarea amintirilor și că memoria noastră este mai bună după o perioadă de somn. Mecanismele care intră în funcțiune încă rămân neclare, dar se pare că, în timpul somnului, conexiunile importante sunt întărite, iar cele neimportante sunt înlăturate”, spune dr. Aidan Horner, de la Departamentul de Psihologie al Universității din York.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii