Aldosteronul, un hormon secretat de glandele suprarenale

publicat de Florin Mitrea
138 vizualizări
Glandele suprarenale în corp

Aldosteronul este un hormon steroid produs de regiunea corticală a glandelor suprarenale (cortexul suprarenal), localizate în partea superioară a rinichilor. Acest hormon joacă un rol central în controlul tensiunii arteriale, prin acționarea asupra rinichilor și colonului pentru a crește cantitatea de sare (sodiu) reabsorbită în fluxul sanguin și cantitatea de potasiu excretată prin urină.

Aldosteronul stimulează, de asemenea, reabsorbția apei împreună cu sodiul; acest lucru crește volumul sanguin și, implicit, presiunea sanguină (tensiunea arterială).

Aldosteronul face parte dintr-un grup de hormoni care formează sistemul renină – angiotensită – aldosteron. Activarea acestui sistem are loc atunci când există o scădere a fluxului sanguin la nivelul rinichilor ca urmare a pierderii volumului sanguin sau a scăderii presiunii sanguine (ca de exemplu, după o hemoragie).

Renina este o enzimă care duce la o serie de reacții chimice ce au ca rezultat producerea angiotensinei II, care, la rândul său, stimulează secreția de aldosteron.

Aldosteronul determină o creștere a reabsorbției de sare și apă în fluxul sanguin de la nivelul rinichilor, ducând la creșterea volumului sanguin, la refacerea nivelului de sare și la creșterea presiunii sanguine.

Cea mai frecventă cauză a nivelurilor crescute de aldosteron este secreția sa în exces, datorită unei tumori adrenale benigne (hiperaldosteronism primar). Simptomele acestei afecțiuni includ creșterea tensiunii arteriale, scăderea nivelurilor de potasiu din sânge și creșterea anormală a volumului sanguin.

Nivelurile scăzute de aldosteron se întâlnesc în afecțiunea rară denumită boala lui Addison. Această afecțiune se caracterizează prin pierderea generală a funcțiilor adrenale, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale, letargie și creșterea nivelurilor de potasiu din sânge.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii