Genele omului pot fi controlate cu ajutorul electricității

publicat de Florin Mitrea
98 vizualizări
ADN-ul ilustrație

Studiile recente realizate de oamenii de știință de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich (ETZ Zurich), Elveția, arată că dispozitivele de monitorizare a corpului, cum sunt cele utilizate în fitness, ar putea fi folosite și pentru îmbunătățirea directă a sănătății.

Cercetătorii elvețieni au utilizat pulsuri mici de electricitate pentru a declanșa producția de insulină la șoarecii de laborator dotați special cu țesut pancreatic uman. Acest experiment a fost denumit interfață „electrogenetică” și poate fi utilizat pentru a „porni” anumite gene atunci când este nevoie.

Stimularea directă a producției de insulină poate ajuta persoanele cu diabet. În cadrul acestui studiu, celulele pancreatice umane au fost implantate la șoareci cu diabet de tip 1, care au fost apoi stimulați cu un curent electric continuu prin intermediul unor ace de acupunctură. Tehnica poartă numele de tehnologie de reglare acționată de curent continuu (DART).

Electricitatea generează niveluri netoxice de specii reactive de oxigen – molecule încărcate cu energie care, dacă sunt gestionate corect, pot activa celulele proiectate să răspundă la modificările de natură chimică. Modificarea modului de reglare a ADN-ului celular, prin acționarea la nivelul centrilor epigenetici, poate fi de ajutor în cazul unor afecțiuni genetice.

Deoarece ne naștem cu un anumit set de gene, iar codul genetic rămâne relativ neschimbat toată viața noastră, modul de exprimare (activare) a genelor poate suferi modificări pe măsură ce îmbătrânim și de schimbăm obiceiurile. DART ar putea oferi o modalitate de a anula astfel de modificări.

Utilizând această metodă, cercetătorii au reușit să readucă la normal nivelurile glucozei sanguine la șoarecii diabetici.

Oamenii de știință sunt încrezători că tehnologia poate fi dezvoltată și extinsă pentru a declanșa mai mult decât secreția de insulină. Peste ani, dispozitivele noastre de monitorizare a sănătății ar putea oferi mai mult decât raportarea unor date statistice.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii