Glucagonul, un hormon produs de pancreas

publicat de Florin Mitrea
249 vizualizări
Fiolă cu glucagon

Glucagonul este un hormon implicat în controlul nivelului glucozei din sânge. El este produs de celulele alfa din insulele Langerhans ale pancreasului, de unde este eliberat în fluxul sanguin. Celulele alfa se află în jurul celulelor beta, care secretă insulină, ceea ce reflectă relația strânsă dintre cei doi hormoni.

Rolul jucat de glucagon în corp este acela de a preveni ca nivelul glucozei din sânge să coboare prea mult. Pentru a realiza acest lucru, hormonul acționează asupra ficatului pe mai multe căi:

  • Stimulează conversia glicogenului (stocat în ficat) în glucoză, care apoi este eliberată în fluxul sanguin. Acest proces se numește glicogenoliză;
  • Stimulează producerea glucozei din aminoacizi, proces denumit gluconeogeneză;
  • Reduce consumul de glucoză la nivelul ficatului, astfel încât cât mai multă glucoză să fie secretată în fluxul sanguin pentru a menține nivelul glucozei din sânge.

Glucagonul acționează, de asemenea, asupra țesutului adipos pentru a degrada depozitele de grăsimi.

Cum este controlat glucagonul?

Glucagonul acționează alături de insulină pentru a controla nivelurile de glucoză din sânge și pentru a le menține în limite normale. Glucagonul este eliberat pentru a stopa reducerea prea mare a nivelului glucozei sanguine (hipoglicemie), în timp ce insulina este eliberată pentru a preveni creșterea prea mare a nivelului glucozei din sânge (hiperglicemie).

Eliberarea glucagonului este stimulată de nivelul scăzut al glucozei sanguine, mesele bogate în proteine și adrenalină. Secreția acestui hormon este inhibată de nivelul crescut al glucozei sanguine și de mesele bogate în carbohidrați.

Pe termen lung, glucagonul este esențial pentru răspunsul organismului la lipsa hranei. De exemplu, el stimulează utilizarea grăsimilor pentru producerea energiei pentru a păstra a aprovizionare limitată cu glucoză.

Perturbări ale producției de glucagon

O tumoare rară a pancreasului, denumită glucagonom, poate secreta cantități excesive de glucagon. Acest lucru poate duce la diabet zaharat, pierderea în greutate, tromboză venoasă și erupții cutanate caracteristice.

Cazuri neobișnuite de deficiență de glucagon au fost raportate la copii. Acest lucru provoacă o scădere severă a nivelului glucozei sanguine, care nu poate fi controlat în lipsa administrării de glucagon.

Glucagonul poate fi administrat pe cale injectabilă pentru a reface nivelul glucozei sanguine coborât de insulină (chiar și la persoanele inconștiente). El poate crește eliberarea glucozei din depozitele de glicogen mai rapid decât insulina poate contracara acest efect.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign