Pădurile tropicale oferă beneficii dincolo de stocarea carbonului

publicat de Florin Mitrea
382 vizualizări
Pădure tropicală

Pădurile tropicale joacă un rol esențial în răcirea suprafeței Pământului, prin extragerea dioxiului de carbon din aer. Însă doar două treimi din puterea lor de răcire provine din capacitatea lor de a absorbi și stoca dioxidul de carbon. Cealaltă treime este dată de abilitatea lor de a contribui la formarea norilor, la umezirea aerului și de a elibera chimicale cu rol în răcorirea aerului.

Această din urmă contribuție este mai mare decât ne-am fi așteptat, spune Bronson Griscom, expert în climat forestier la organizația non-profit de mediu Conservation International, cu sediul în Arlington, Virginia, S.U.A. ”De ceva vreme, am presupus că doar dioxidul de carbon ne spune tot ce trebuie să știm despre interacțiunile climat-pădure”, spune cercetătorul. Însă noul studiu, publicat în Frontiers in Forests and Global Change, pe 24 martie, arată că pădurile dețin și alte căi semnificative de a se racorda la sistemul climatic.

Descoperirile subliniază îngrijorările tot mai mari cu privire la defrișările necontrolate de la tropice. Oamenii de știință avertizează că o treime din pădurile tropicale ale lumii au fost tăiate în ultimele câteva secole, iar o altă treime a fost degradată de exploatarea forestieră și dezvoltarea umană. Acest lucru, combinat cu schimbările climatice, ar putea transforma zone vaste de pădure în pășuni.

Mai mult decât un burete pentru carbon

Pădurile sunt un jucător major în ciclul global al carbonului, deoarece ele absorb acest gaz cu efect de seră din atmosferă în timp ce cresc. În particular, pădurile tropicale înmagazinează în plante aproximativ un sfert din tot carbonul de pe uscat, fapt care le transformă în ”piese centrale ale politicilor climatice” în țările lor de origine, spune Griscom.

”Există dovezi clare că tropicele aduc beneficii climatice excelente pentru întreaga planetă”, spune Deborah Lawrence, expert în știința mediului la Universitatea din Charlottesville, Virginia și coautoare a ultimului studiu. Cercetătoarea și colegii săi au analizat capacitatea de răcire a pădurilor de pe întreg globul, în particular în privința efectelor biofizice asociate cu stocarea carbonului. Pădurile tropicale pot răci Pământul cu 1 ºC – iar efectele biofizice au o contribuție semnificativă.

Deși oamenii de știință cunoșteau aceste efecte, nu era bine înțeleasă măsura în care diferiții factori contracarează schimbările climatice.

Arborii de la tropice furnizează umbră, însă ei acționează și ca umidificatori uriași, extrăgând apa din subsol și eliberând-o prin frunze, ceea ce ajută la răcorirea zonei învecinate într-un mod similar cu transpirația, spune Griscom.

La rândul său, acest proces de transpirație creează condițiile potrivite pentru formarea norilor, care, la fel ca zăpada și gheața din regiunile arctice, pot reflecta lumina solară sus în atmosferă și pot răci mai departe împrejurimile. Mai mult, arborii eliberează compuși organici, cum sunt terpenele, care reacționează cu alte chimicale din atmosferă pentru a crea un efect net de răcire.

Răcoare la nivel local

Pentru a cuantifica aceste efecte, oamenii de știință au analizat modul în care diferitele efecte ale pădurilor de pe tot globul se racordează la sistemul climatic, defalcând contribuțiile lor în benzi a câte zece grade latitudine. Atunci când au luat în considerare doar efectele biofizice, cercetătorii au constatat că toate pădurile din lume au răcit suprafața planetei cu aproximativ 0,5 ºC.

Pădurile tropicale sunt responsabile de cea mai mare parte a acestei răciri. Însă această centură verde din America Latină, Africa Centrală și sud-estul Asiei se află sub o presiune tot mai crescută din cauza schimbărilor climatice și defrișărilor. Ambele impacturi cauzate de oameni pot duce la uscarea pădurilor tropicale, spune Christopher Boulton, geograf la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. Luna trecută, cercetătorul și colegii săi au publicat o analiză a imaginilor satelitare ale Amazonului realizate în ultimii aproape 30 de ani. Măsurând biomasa vegetației din imagini, echipa a descoperit că trei sferturi din Amazon își pierde rezistența – capacitatea de a se recupera după un eveniment meteorologic extrem, cum ar fi o secetă.

Amenințările la adresa pădurilor tropicale sunt periculoase nu numai pentru climatul global, ci și pentru comunitățile din vecinătatea pădurilor. Cercetătorii au constatat că răcirea produsă de efectele biofizice este mai însemnată la nivel local. A avea o pădure tropicală în apropiere poate ajuta la protejarea agriculturii și orașelor față de valurile de căldură.

Guvernele țărilor de la tropice s-au zbătut pentru a conserva pădurile, în ciuda a mai mult de două decenii de campanii globale pentru oprirea defrișărilor, promovarea dezvoltării durabile și protejarea climei. Protejarea pădurilor este o chestiune de interes propriu și are beneficii imediate pentru comunitățile locale, spune Lawrence.

Sursa: Nature.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii