Orașele de coastă din întreaga lume se scufundă

publicat de Florin Mitrea
90 vizualizări
Manila

Orașele de coastă de pe tot globul se scufundă cu câțiva centimetri pe an, potrivit observațiilor satelitare, ceea ce înseamnă că ele prezintă un risc de inundații mult mai mare decât s-a crezut anterior.

Oamenii de știință de la Universitatea din Narragansett, Rhode Island, S.U.A., au studiat 99 de orașe de coastă de pe șase continente. În trecut, fenomenul de scufundare a orașelor a fost studiat doar la nivelul unui singur oraș sau regiuni, însă noul studiu oferă informații la nivel global.

Cercetătorii s-au bazat pe observațiile efectuate între anii 2015 și 2020 de către doi sateliți europeni. Instrumentele de la bordul acestor sateliți transmit fascicule de microunde către Pământ și apoi înregistrează unele ce sunt reflectate. Măsurând timpul și intensitatea undelor reflectate, echipa a măsurat înălțimea solului cu o precizie milimetrică. Deoarece fiecare satelit zboară peste aceeași parte a planetei la fiecare 12 zile, cercetătorii au reușit să determine modul în care solul s-a deformat în timp.

Cele mai mari rate de scufundare – de până la cinci centimetri pe an – au fost observate în orașele asiatice, cum sunt Tianjin din China, Karachi din Pakistan și Manila din Filipine. În plus, o treime din orașele analizate se scufundă, în unele locuri, cu mai mult de un centimetru pe an.

Această tendință este îngrijorătoare, deoarece orașele primesc o lovitură dublă: ele se scufundă în același timp în care nivelurile mării cresc din cauza schimbărilor climatice.

Oamenii de știință cred că scufundarea este provocată, în mare măsură, de către oameni. Atunci când cercetătorii au analizat imaginile Google Earth ale zonelor din orașe care se scufundă rapid, ei au observat, predominant, zone rezidențiale sau comerciale. Acest lucru este un indiciu al faptului că scufundarea este cauzată de extracția apelor subterane.

Însă există motive de speranță. În trecut, orașe precum Shanghai sau Jakarta se scufundau cu peste zece centimetri pe an, în medie. Dar acum scufundarea a fost încetinită, probabil datorită reglementărilor guvernamentale care limitează extracția apelor subterane.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii