Jumătate dintre ghețari vor dispărea până la sfârșitul acestui secol

publicat de Florin Mitrea
93 vizualizări
Ghețarul Gauli din Alpi

Jumătate dintre ghețarii de pe planetă se vor topi până în anul 2100, chiar dacă omenirea își va atinge obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris privind schimbările climatice, potrivit unui studiu care arată că scara și impacturile pierderii ghețarilor sunt mult mai mari decât se estimase anterior. Cel puțin jumătate dintre aceste pierderi vor avea loc un următorii 30 de ani.

Cercetătorii au descoperit că 49% dintre ghețari vor dispărea în condițiile celui mai optimist scenariu privind încălzirea globală – o încălzire cu 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Însă dacă încălzirea globală va avea loc conform scenariului actual de 2,7 grade Celsius, pierderile vor fi mult mai semnificative, 68% dintre ghețari urmând a dispărea, potrivit articolului publicat în Science. Aproape că nu vor mai rămâne ghețari în Europa Centrală, vestul Canadei și Statele Unite. Studiul nu a inclus ghețarii din Groenlanda și Antarctica.

Topirea ghețarilor va contribui semnificativ la creșterea nivelurilor mării, va pune în pericol alimentarea cu apă a două miliarde de oameni și va crește riscul de dezastre naturale, cum sunt inundațiile.

În situația în care creșterea temperaturilor va fi limitată la 1,5 grade Celsius, nivelurile medii ale mării vor crește cu 90 de milimetri între 2015 și 2100. Însă în condițiile creșterii temperaturilor cu 2,7 grade Celsius, creșterea nivelurilor mării va atinge 115 milimetri.

Se crede că topirea ghețarilor alpini va contribui cu peste o treime la creșterea nivelurilor mării. O mare parte din această pierdere este inevitabilă, însă magnitudinea pierderilor este direct proporțională cu creșterea temperaturilor.

Autorii studiului au utilizat date satelitare colectate în ultimii 20 de ani pentru a cartografia ghețarii planetei cu o precizie mai mare decât până acum. Modelările anterioare se bazaseră pe măsurarea anumitor ghețari, apoi datele erau extrapolate, însă acum cercetătorii au avut la dispoziție informații despre fiecare dintre cei 200.000 de ghețari de pe planetă.

Majoritatea ghețarilor care se vor pierde, în scenariile luate în considerare, sunt de mici dimensiuni, mai puțin de un kilometru pătrat. Acesta este motivul pentru care pierderea totală de masă de gheață va fi mică. În scenariul încălzirii cu 2,7 grade Celsius, se vor pierde 68% dintre ghețari, dar aceștia reprezintă doar 32% din masa totală de gheață.

Lanțurile muntoase joase, cum sunt Alpii și Pirineii din Europa, vor fi cele mai afectate. Prognozele arată că până în 2050, ghețarii din Alpi vor fi cu aproximativ 70% mai mici decât în prezent, iar mulți dintre cei mici vor dispărea. Odată cu dispariția gheții, va fi afectată și biodiversitatea, iar cel mai probabil, florile alpine vor dispărea.

Noul studiu urmează celui din 2021, care a stabilit că viteza de topire a ghețarilor s-a dublat în ultimii 20 de ani. În octombrie 2022, ONU a publicat un raport în care a arătat că angajamentele guvernelor pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și a respecta obiectivul Acordului de la Paris sunt „îngrijorător de inadecvate”.

Sursa: The Guardian

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii