Emisiile de carbon ating un nou record, avertizează COP27

publicat de Florin Mitrea
71 vizualizări

Emisiile globale de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili vor crește cu 1% în anul 2022, atingând un nou record de 37,5 miliarde de tone, potrivit estimărilor prezentate la COP27 (United Nations Climate Change Conference of the Parties). Dacă această tendință va continua, omenirea va pompa suficient carbon în atmosferă pentru a încălzi Pământul cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială în doar nouă ani. Acordul Climatic de la Paris din anul 2015 și-a stabilit această țintă-limită în vederea evitării unor consecințe foarte grave pentru planetă.

„Nouă ani nu reprezintă prea mult timp”, spune Corinne Le Quéré, climatolog la Universitatea Est Anglia, din Norwich, Marea Britanie, și membră a Global Carbon Project, care a efectuat analiza. Nu există semne clare ale scăderii emisiilor necesare pentru atingerea obiectivelor internaționale propuse, iar modelele climatice sugerează că, chiar și în condițiile luării unor măsuri agresive, lumea va depăși temporar limita de 1,5 grade Celsius cândva în anii 2030.

Creșterea emisiilor are loc în condițiile în care lumea se luptă cu criza energetică produsă de războiul din Ucraina, în timp ce continuă să își revină după pandemia de COVID-19. Unul dintre factori este creșterea consumului de cărbune, datorată în parte eforturilor europene de a face față reducerii livrărilor de gaze naturale din Rusia. Consumul de petrol a crescut și el, datorită intensificării transporturilor aeriene.

Cea mai rapidă creștere a fost înregistrată în India, unde creșterea consumului de cărbune și petrol a contribuit cu 6% la creșterea emisiilor, comparativ cu anul 2021.

Pe de altă parte, se prognozează că emisiile din China vor scădea cu aproape 1%; se estimează că utilizarea cărbunelui nu va înregistra creșteri în acest an, din cauza blocajelor stricte legate de COVID-19, care au redus creșterea economică a Chinei.

În general, totuși, oamenii de știință estimează că emisiile globale de la arderea cărbunelui vor crește cu circa 1% și ar putea înregistra un nou record, determinate în principal de reînnoirea dependenței de centralele de cărbune în India și Europa.

Un apel pentru acțiuni mai intense

Deși alarmante, ultimele date nu au reprezentat o surpriză la COP27. Omenirea încă se bazează pe combustibilii fosili pentru aproximativ 80% din energia sa.

Cu toate acestea, apar primele semne ale tranziției către energia curată. Sectorul energetic devine din ce în ce mai „verde” în multe țări, parțial datorită extinderii surselor de energie eoliană și solară și a trecerii de la cărbune – cel mai murdar dintre combustibilii fosili – la gaze naturale. Creșterea emisiilor de la arderea cărbunilor este probabil să fie doar o problemă pe termen scurt în Europa. Pe termen lung, criza energetică a accelerat tranziția spre energia verde.

Analiza efectuată de Global Carbon Project sugerează că atingerea obiectivelor stabilite prin Acordul de la Paris ar necesita o reducere a emisiilor de carbon cu 1,4 miliarde de tone în fiecare an (circa 4% anual), urmând ca emisiile să ajungă la zero la mijlocul secolului.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii