Gazele cu efect de seră și nivelul mărilor ating noi recoduri în 2021

publicat de Florin Mitrea
65 vizualizări
Imagine plajă

Cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosfera Pământului și nivelul mărilor au atins noi recorduri în anul 2021, potrivit unui raport al guvernului Statelor Unite, ceea ce demonstrează că schimbările climatice continuă, în ciuda eforturilor de reducere a emisiilor.

„Datele prezentate în acest raport sunt clare – continuăm să acumulăm noi dovezi ale faptului că schimbarea climatului are un impact global și nu arată semne de încetinire”, spune Rick Spinrad, administrator al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) din Statele Unite.

Creșterea nivelurilor de gaze cu efect de seră vine în ciuda reducerii arderilor de combustibili fosili în anul anterior (2020), când economia globală a încetinit brusc din cauza pandemiei de COVID-19.

Concentrația de  gaze cu efect de seră din atmosferă a atins valoarea de 414,7 ppm (părți per milion) în anul 2021, o creștere cu 2,3 ppm față de anul 2020, potrivit agenției americane. Acest nivel este cel mai mare înregistrat în ultimul milion de ani, după cum arată înregistrările paleoclimatice.

Nivelul mărilor a crescut pentru cel de al zecelea an consecutiv, atingând un nou record de 93 mm față de nivelul din anul 1993, când au început măsurătorile din satelit.

Anul trecut a fost unul dintre cei mai călduroși șase ani înregistrați de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar ultimii șapte ani au fost toți cei mai fierbinți șapte ani înregistrați vreodată.

Numărul furtunilor tropicale a fost, de asemenea, mult peste medie în 2021, inclusiv taifunul Rai, care a ucis aproape 400 de oameni în Filipine, și uraganul Ida, care a măturat Insulele Caraibe, înainte de a deveni al doilea cel mai puternic uragan care a lovit vreodată Statele Unite (după Katrina).

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii