Frunzele căzute toamna, o resursă valoroasă

publicat de Florin Mitrea
48 vizualizări
Frunze căzute toamna

Vremea mai rece și zilele mai scurte dinspre sfârșitul toamnei determină reducerea cantității de auxine (hormoni ai plantelor cu rol în controlarea multor procese de creștere) la majoritatea foioaselor, ceea ce declanșează căderea frunzelor acestora. Frunzele căzute se acumulează pe sol și se descompun, iar nutrimentele conținute se reîntorc în sol pentru a susține creșterea plantelor în anul următor. Acesta este ciclul natural.

Însă lucrurile arată diferit în orașe și alte zone urbanizate. Aici, frunzele pot bloca rigolele, scurgerile și jgheaburile, cauzând inundații locale. În condiții umede, frunzele devin alunecoase și pot reprezenta un pericol de alunecare pentru pietoni. Frunzișul ajuns pe calea ferată trebuie îndepărtat rapid, deoarece poate reduce frecarea dintre șine și roțile trenului. Movilele de frunze uscate acumulate pe sol pot reprezenta un pericol de incendiu. Iar când frunzele se depun pe suprafața unei ape stătătoare, ele pot împiedica lumina solară să ajungă la plantele și animalele acvatice.

Utilizare pe glob a frunzelor căzute toamna

În Marea Britanie, frunzele căzute sunt colectate și trimise la eliminare fie prin producerea de compost, fie prin incinerare în vederea generării energiei electrice sau căldurii. Acest lucru este valabil și pentru frunzele din multe alte țări, deși mai există și alte opțiuni demne de luat în seamă.

De exemplu, în Olanda este promovată ideea de la lăsa frunzele să se descompună pe sol pentru a-i îmbunătăți starea de sănătate. Un studiu din Germania recomandă utilizarea frunzelor căzute toamna ca materie primă pentru producerea biogazului – o formă de energie regenerabilă.

Pe de altă parte, cercetătorii din Finlanda au descoperit că pigmenții naturali din frunzele de toamnă pot fi utilizați în cosmetică, industria textilă și industria alimentară. Iar în Japonia, unele frunzele căzute sunt utilizate pentru crearea de opere de artă sau de diferite obiecte decorative.

Arbore toamna

De ce frunzele își schimbă culoarea toamna

În timpul primăverii și al verii, culoarea verde a clorofilei, care ajută plantele să absoarbă lumina solară, ascunde orice alte culori...

Cum ar trebui gestionate frunzele căzute toamna

Mulți oameni de știință spun că frunzele căzute toamna ar trebui lăsate să se descompună pe cale naturală, deoarece ele furnizează hrană, adăpost și materiale de cuibărit pentru păsări, mamifere și nevertebrate. În grădini și parcuri, aceasta ar putea reprezenta opțiunea cea mai sustenabilă și mai benefică.

Însă lăsarea frunzelor peste tot nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Alte opțiuni includ transformarea lor în compost sau mărunțirea lor și transformarea în mulci (un produs asemănător compostului, dar rezultat în urma acțiunii ciupercilor, nu a bacteriilor).

Chiar dacă arderea frunzelor produce poluarea aerului cu particule, arderea deșeurilor de la grădinărit este permisă în unele țări, așa cum este Marea Britanie, cu condiția ca fumul să nu deranjeze populația sau să ajungă pe căile de circulație.

Frunzele căzute pe străzi nu produc un compost bun

Frunzele căzute pe străzi necesită un tratament diferit. Potrivit unui raport al Agenției de Mediu din Marea Britanie, compostul produs din frunzișul de pe străzi conține cantități ridicate de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), comparativ cu compostul produs din deșeuri menajere.

PAH sunt produși secundare ai arderii incomplete a combustibililor fosili, așa cum sunt benzina și motorina utilizate de autovehicule. Aceste substanțe sunt poluanți persistenți și pot cauza cancer.

Conform aceluiași raport, compostul produs din frunzele căzute pe străzi nu este potrivit pentru utilizarea în agricultură și horticultură datorită contaminării cu diferite deșeuri, cum sunt pietrișul, plasticul, metalele, sticla, cauciucul, excrementele de animale, sarea și poluanții asociați cu emisiile de la autovehicule.

Toate acestea sugerează că frunzișul colectat de pe străzi nu ar trebui utilizat pentru compost, ci pentru generarea de electricitate sau căldură în instalațiile de recuperare a deșeurilor.

Așadar, în funcție de unde cad toamna, frunzele pot reprezenta o resursă valoroasă. Ele pot fi tratate prin metode biologice pentru producerea de compost sau mulci. Pe de altă parte, din cauza riscului de contaminare, frunzele colectate de pe străzi ar trebui arse în instalațiile de producere a energiei electrice sau a căldurii, în loc de a fi duse la depozitele de gunoi.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign