Distrugerea pădurilor tropicale a încetinit, dar nu suficient

publicat de Florin Mitrea
8 vizualizări
Distrugerea pădurilor tropicale

Distrugerea pădurilor tropicale virgine a încetinit anul trecut, potrivit unei analize recente a datelor din satelit. Cu toate acestea, lumea este departe de a-și îndeplini obiectivul global de a stopa defrișările până în anul 2030.

În anul 2023, tropicele au pierdut 3,7 milioane de hectare de păduri primare – zone cu păduri naturale, mature, care nu au mai fost defrișate recent sau regenerate. Aceste păduri tropicale reprezintă unele dintre cele mai importante ecosisteme ce trebuie protejate pentru evitarea emisiilor de carbon și a pierderii biodiversității, spune Mikaela Weisse, director al Global Forest Watch de la World Resources Institute (WRI).

Distrugerea pădurilor tropicale în anii 2002-2023

Grafic pierderi păduri tropicale

Pierderile de păduri tropicale primare s-au înregistrat în fiecare an începând din 2002. Pierderile fără legătură cu incendiile pot fi cauzate de defrișările pentru eliberarea terenurilor, dar și de fenomene naturale, cum sunt vânturile puternice. | Sursa: WORLD RESOURCES INSTITUTE

În urma analizei datelor din satelit, cercetătorii au constatat o reducere cu 9% a pierderilor de păduri tropicale primare în cursul anului trecut, comparativ cu anul 2022. Această reducerea se datorează, în principal, schimbărilor survenite în politicile guvernamentale din Brazilia și Columbia. Însă acest progres a fost pus în umbră de intensificarea pierderilor de păduri tropicale primare înregistrate în țări precum Bolivia, Laos, Nicaragua și Republica Democratică Congo.

La nivel global, pierderile de păduri din cauze naturale și umane (în plantații și în pădurile naturale) au crescut cu 24% în 2023 față de 2022. Această creștere globală a fost determinată de o creștere de cinci ori a pierderilor cauzate de incendii în Canada. În restul lumii, pierderea a scăzut cu 4%.

Autorii studiului au mai constatat că omenirea este pe cale de a eșua în atingerea obiectivului de a stopa și a inversa distrugerea pădurilor din cauze umane (defrișările) până în 2030. Acest obiectiv a fost stabilit în anul 2021 de către peste 145 de națiuni și teritorii, care găzduiesc cumulat 90% din pădurile lumii.

„Pentru a fi pe drumul cel bun, avem nevoie de o reducere anuală de cel puțin 10% a defrișărilor, dar persistența ratei de defrișare arată că suntem departe de această țintă”, spune ecologul Dolors Armenteras, de la Universitatea Națională din Bogota, Columbia. Atingerea obiectivului ar necesita o voință politică puternică pentru a combate defrișările, împreună cu o mai bună cooperare internațională și susținere financiară pentru conservarea pădurilor existente.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii