Vara lui 2023, cea mai fierbinte din ultimii 2.000 de ani

publicat de Florin Mitrea
9 vizualizări
Vara lui 2023, cea mai fierbinte din ultimii 2000 de ani

Inelele copacilor confirmă că au trecut 2.000 de ani de când Emisfera Nordică nu a mai avut o vară atât de fierbinte ca vara lui 2023. Viața de pe Pământ nu s-a mai confruntat cu o vară atât de extremă de pe vremea Imperiului Roman. Acesta sunt concluziile unui studiu recent, publicat în revista Nature.

Noua analiză sugerează că am depășit ținta de 1,5 grade Celsius prevăzută de Acordul de la Paris din 2015, cel puțin temporar în nord. Mulți oameni mor ca o consecință directă a acestui exces de căldură, dar și din cauza numeroaselor dezastre naturale alimentate de temperaturile ridicate.

„Când ne uităm la trecutul istoric, vedem cât de dramatică este încălzirea globală recentă. 2023 a fost un an excepțional de fierbinte, iar această tendință va continua dacă nu reducem dramatic emisiile de gaze cu efect de seră.” – Ulf Büntgen, expert în mediu la Universitatea Cambridge și coautor al noului studiu

Büntgen, împreună cu climatologii de la Universitatea Johannes Gutenberg din Germania, au coroborat primele înregistrări ale temperaturilor cu măsurătorile indirecte din inelele copacilor de mari dimensiuni din Emisfera Nordică. Utilizarea unei astfel de metode este necesară deoarece primele măsurători ale temperaturilor erau sporadice și nu erau realizate în mod sistematic.

Rezultatele sugerează că nivelul de bază preindustrial, față de care măsurăm modificările temperaturilor globale, a fost ceva mai coborât (temperaturile au fost ceva mai reci) decât am crezut. Însă, atunci când vine vorba despre impactul schimbărilor climatice, orice fracție de grad contează. Recalibrarea acestui nivel de bază înseamnă că vara lui 2023 în Emisfera Nordică a fost cu 2,07 grade Celsius mai caldă decât media temperaturilor perioadei preindustriale dintre 1850 și 1900.

Chiar dacă rezultatele studiului se referă doar la Emisfera Nordică (mai sus de paralela 30°N), un alt studiu din acest an a tras o concluzie similară utilizând scheletele bureților de mare pentru a determina nivelul de bază al temperaturii preindustriale.

Vara lui 2023 a fost cea mai caldă, dar emisiile continuă

O altă analiză recentă, publicată în februarie de Uniunea Europeană, a indicat că încălzirea globală a depășit 1,5 grade Celsius la nivelul întregului an 2023, însă oamenii de știință subliniază că situația poate fi inversată dacă acționăm rapid. Încălzirea din anul 2023, cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră, a fost amplificată și de fenomenul El Niño, motiv pentru care s-au înregistrat valuri de căldură mai lungi și mai severe și perioade prelungite de secetă.

Între timp, industria extractivă și alte industrii puternice adaugă în atmosferă cantități tot mai mari de dioxid de carbon, cu impunitate, chiar în timp ce oamenii de știință și planeta însăși continuă să avertizeze asupra consecințelor.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii