Starea naturii în Uniunea Europeană – Infografic

publicat de Florin Mitrea
9 vizualizări
Starea naturii în Uniunea Europeană

Infograficul privind starea naturii în Uniunea Europeană (UE) oferă o perspectivă îngrijorătoare asupra mediului. UE recunoaște necesitatea conservării naturii și a biodiversității, primul act legislativ în acest sens (Directiva privind păsările) fiind adoptat în anul 1979, urmat de alte acte legislative și programe de finanțare. Cu toate acestea, starea naturii în UE este într-un declin sever.

Uniunea Europeană și statele sale membre lucrează la elaborarea unei noi legislații pentru a aduce natura și speciile într-o stare bună. Regulamentul privind refacerea naturii va stabili obiective obligatorii pentru ecosistemele și habitatele esențiale, precum și pentru speciile care trăiesc în acestea.

Ultima evaluare a Agenției Europene de Mediu, realizată în anul 2020, prezintă o imagine alarmantă a naturii din UE, în special a habitatelor care adăpostesc toate tipurile de plante și animale.

Astfel, numai 15% dintre habitate se află într-o stare bună, turbăriile și dunele fiind cele mai afectate.

Afectarea habitatelor

Sursa: Agenția Europeană de Mediu. Date din intervalul 2013-2018, pe baza evaluării habitatelor care fac parte din Directiva UE privind habitatele.

Odată cu degradarea habitatelor, care adăpostesc toate tipurile de animale și plante, și ca urmare a altor factori și amenințări, numărul speciilor este, la rândul său, în scădere. Astfel, 38% din populațiile de pești se află într-o stare gravă.

Afectarea speciilor

Sursa: Agenția Europeană de Mediu. Date din perioada 2013-2018, pe baza evaluărilor habitatelor care fac obiectul Directivei UE privind habitatele.

Dintre habitatele și speciile din UE aflate în stare gravă sau în degradare, peste o treime  se deteriorează în continuare. Doar 9% dintre habitatele și 6% din speciile aflate în stare gravă sau în degradare prezintă o tendință de refacere.

Printre speciile pe cale de dispariție și periclitate din Uniunea Europeană se numără:

Specii în declinStarea naturii, o amenințare la adresa securității alimentare

Natura este esențială pentru producția de alimente. Aproape cinci miliarde de Euro din producția agricolă anuală a UE pot fi atribuite în mod direct insectelor polenizatoare. Cu toate acestea, circa 50% din zonele din UE în care cresc culturi dependente de polenizatori, cum ar fi pomii fructiferi, nu oferă condiții adecvate pentru aceștia.

Drept consecință, albinele și fluturii, care se numără printre cei mai răspândiți polenizatori, se află într-o stare de degradare accentuată. Astfel, 1 din 3 specii de albine și fluturi se află în declin, iar 1 din 10 specii este pe cale de dispariție.

Aproape 30% dintre fluturii de câmp au dispărut din 1991 până în prezent.

Graficul fluturilor de câmp

Graficul prezintă indicele fluturilor de câmp, care este unul dintre indicatorii stării biodiversității în Europa. Se bazează pe populația de 17 specii de fluturi specifice pajiștilor europene și care apar în zone extinse din Europa. | Sursa: Agenția Europeană de Mediu, Butterfly Conservation Europe

Pe lângă albine și fluturi, păsările sunt și ele polenizatori. Deoarece sunt sensibile la schimbările de mediu, ele reprezintă indicatori ai sănătății ecosistemelor. Populația de păsări comune din UE a scăzut dramatic între 1990 și 2021. Astfel, numărul păsărilor specifice terenurilor agricole s-a redus 36% din 1990, în declin fiind:

Păsări în declin

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii